News

ANM anunță al treilea val de caniculă din România. Temperaturile resimțite ajung la 46 de grade în weekend

România nu scapă de caniculă în zilele următoare, ba dimpotrivă, ANM anunță un al treilea val. În weekend, temperaturile resimțite ajung la 46 de grade.
20.07.2023 | 23:35
ANM anunta al treilea val de canicula din Romania Temperaturile resimtite ajung la 46 de grade in weekend
România se va confrunta cu al treilea val de caniculă: ANM anunță că temperaturile resimțite ajung la 46 de grade. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță un al treilea val de caniculă în România. Urmează un weekend de coșmar, cu temperaturi resimțite de corpul uman de 45 – 46 de grade Celsius.

România se va confrunta cu al treilea val de caniculă: ANM anunță că temperaturile resimțite ajung la 46 de grade

De mai bine de două săptămâni, ANM emite aproape zilnic alerte cod portocaliu și cod galben de caniculă. Nici în zilele următoare situația nu se va schimba în bine, ba din contră.

ADVERTISEMENT

Joi seara, Elena Mateescu, director ANM, a spus că țara noastră se pregătește să înfrunte un al treilea val de caniculă. Valul torid va lovi România începând cu săptămâna viitoare. Dar până atunci, și weekendul se anunță a fi greu de suportat.

Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, în comparație cu ziua de joi și vineri, când valorile de temperaturi au fost de cel mult 37 de grade.

ADVERTISEMENT

Mâine (n.r. vineri) rămâne în vigoare această avertizare, pentru că în continuare ne așteptăm la valori de 33-37 de grade. Ei bine, sâmbătă ne vom apropia din nou, mai ales în partea de sud și sud-est, de valori de 39-40 grade la umbră.

În condițiile în care vorbim și de fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, vor determina o creștere a temperaturilor resimțite spre 45 – 46 de grade, așa cum am avut și în celelalte două săptămâni de când a început acest val de căldură intens și în zona țării noastre, care a afectat de altfel toată partea de sud-sud-est a Europei”, a spus Elena Mateescu, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Săptămâna viitoare, una la fel de grea pentru români: maxime de 40 de grade la umbră

Șefa ANM atrage atenția asupra faptului că, sâmbătă, pe lângă căldură, în jumătatea nordică vor fi consemnate fenomenele de instabilitate. Ele își vor face apariția pe parcursul după-amiezii.

Vom avea din nou manifestări violente ale vremii. Vor fi averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40 litri / metru pătrat și vijelii, iar izolat vor fi și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Apoi, de marți, 24 iulie, noul val de caniculă se va intensifica. Sunt prognozate temperaturi în partea de sud de 40 de grade la umbră. La soare, din nou, valorile vor trece frecvent de 45 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT