News

România, împărțită între furtuni și caniculă. Noi alerte cod galben și cod portocaliu emise de ANM

Vreme la extreme în aproape toată țara. Vor fi furtuni, dar și caniculă în mai multe județe. ANM a emis noi alerte meteo.
19.07.2023 | 10:45
Romania impartita intre furtuni si canicula Noi alerte cod galben si cod portocaliu emise de ANM
România, împărțită între furtuni și caniculă. Colaj Fanatik.ro/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România, împărțită între furtuni și caniculă. Vreme la extreme în aproape toată țara. Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri dimineață, noi avertizări cod galben și cod portocaliu.

România, împărțită între furtuni și caniculă

Prin urmare, România nu va scăpa nici de caniculă, dar nici de ploi torențiale și furtuni. Începând cu ora 12:00 va intra în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică, valabil până joi, 20 iulie, la ora 10:00.

ADVERTISEMENT

În primele ore ale intervalului va fi vizată zona Banatului, iar mai târziu, seara și noaptea, fenomenele specifice instabilității atmosferice vor apărea și în Oltenia, vestul Munteniei, Maramureș și local în Transilvania și în zonele de munte.

ANM informează că în zonele menționate vor fi intensificări ale vântului, furtuni, ploi torențiale, dar și grindină și descărcări electrice. Aversele vor aduce cantități de apă considerabile, de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

De asemenea, începând de miercuri, de la ora 18:00, până joi, 20 iulie, la ora 10:00, Banatul și vestul Olteniei vor fi sub cod portocaliu de ploi, vijelii puternice și grindină, care va fi de dimensiuni medii și mari.

„Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp)”, au transmis meteorologii, cu privire la codul portocaliu de instabilitate atmosferică.

ADVERTISEMENT

Caniculă și disconfort termic ridicat în mai multe județe

Dacă vă imaginați că odată cu apariția furtunilor vom scăpa de valul de căldură insuportabil, meteorologii au vești proaste. Canicula va persista în Banat, Dobrogea, Oltenia, Muntenia, dar și în sudul Moldovei și al Crișanei, regiuni care se află sub cod galben. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

Nici județele Dolj, Olt și Teleorman nu scapă de valul de căldură. Aici se menține codul portocaliu de caniculă și disconfort termic accentuat pe parcursul întregii zile de miercuri.

ADVERTISEMENT

„În județele Dolj, Olt și Teleorman se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile minime se vor situa în general peste 20…22 de grade”, adaugă reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT