News

România se menține sub amenințarea vremii extreme. ANM e emis noi coduri galbene de caniculă și vijelii

Noi avertizări cod galben au fost emise, în această dimineață, de reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.
20.07.2023 | 10:53
Romania se mentine sub amenintarea vremii extreme ANM e emis noi coduri galbene de canicula si vijelii
România se menține sub amenințarea vremii extreme. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

România se menține sub amenințarea furtunilor și ploilor torențiale, dar și a caniculei. Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, joi dimineața, atenționările privind fenomenele meteo.

România se menține sub avertizări meteo de caniculă și vijelii

Începând cu ora 12:00 va intra în vigoare o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică. Aceasta va fi valabilă până joi, la ora 22:00. Vor fi vizate zonele din Maramureș, Moldova, Dobrogea, estul Transilvaniei, dar și nordul și estul Munteniei.

ADVERTISEMENT

Fenomenele se vor manifesta prin furtuni, averse torențiale, dar și grindină în anumite regiuni. „Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55…70 km/h).

Vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”, au transmis, joi, reprezentanții ANM.

ADVERTISEMENT

Cod galben de caniculă în regiunile sudice

Singura veste bună de la meteorologi este că am scăpat de codul portocaliu de caniculă, cel puțin pentru moment. Însă, acest lucru nu înseamnă că valul de căldură va dispărea. În această dimineață, ANM a emis un nou cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat.

Atenționarea va fi valabilă atât joi, 20 iulie, cât și în ziua de vineri, 21 iulie. Vor fi temperaturi cuprinse între 33 și 37 de grade Celsius în Dobrogea, Muntenia, sudul Moldovei și al Olteniei.

ADVERTISEMENT

„Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat.”, informează Administrația Națională de Meteorologie.

„Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.”, adaugă ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie precizează faptul că regiunile sudice nu vor scăpa de temperaturile caniculare nici în următoarele zile. Prin urmare, valul de căldură extrem și disconfortul termic vor persista.

ADVERTISEMENT