News

ANM, cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Zonele afectate de noua avertizare

Administrația Națională de Meteorologie a emis o nouă avertizare cod galben.
03.07.2021 | 11:05
ANM cod galben de instabilitate atmosferica accentuata Zonele afectate de noua avertizare
ADVERTISEMENT

Potrivit ANM, zona Maramureș, local în Transilvania, la munte, în nordul Munteniei și sudul Moldovei este de astăzi de la 10.00 și până la orele 23.00 sub un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate.

ANM, cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Zonele afectate de noua avertizare

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie precizează că va actualiza prezentul mesaj.

ADVERTISEMENT

Potrivit textului avertizării, în intervalul menționat în Maramureș, local în Transilvania, la munte, în nordul Munteniei și sudul Moldovei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină.

ANM, cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Zonele afectate
ANM, cod galben de instabilitate atmosferică accentuată. Zonele afectate Foto: meteoromania.ro

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Fenomene specifice instabilității atmosferice se vor semnala și în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse și pentru intervale mai scurte de timp, îndeosebi în est, sud-est și vest, mai precizează ANM.

Prognoza ANM pentru intervalul 5 iulie – 2 august

ANM a emis prognoza pentru intervalul 5 iulie – 2 august. Vom avea zile caniculare și nu scăpăm de ploi. Potrivit estimărilor anunțate vineri de Administrația Națională de Meteorologie, urmează patru săptămâni cu vreme instabilă.

ADVERTISEMENT

În continuare, scenariile din ultimele zile nu vor dispărea din peisaj. Vom avea perioade cu temperaturi ridicate care vor alterna cu înregistrarea unor cantități importante de precipitații.

Prognoza ANM pentru perioada 5 iulie – 2 august. Canicula revine. Ce se întâmplă cu precipitațiile

Specialiștii ANM estimează că întreaga lună iulie va fi una dominată de fenomene specifice sezonului cald. Astfel, pe parcursul următoarelor 4 săptămâni, temperaturile vor fi ușor mai ridicate.

ADVERTISEMENT

În special în regiunile vestice și sud-vestice, canicula are mari șanse să revină și să creeze din nou disconfort termic.

În ceea ce privește regimul precipitațiilor, acesta va fi unul destul de activ. Asta înseamnă că vom avea în continuare furtuni, vijelii și ploi abundente.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.

Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016, precizează ANM.

ADVERTISEMENT