ADVERTISEMENT
News

ANM, avertisment pentru români. Cum va arăta a doua parte a verii

Directorul ANM a oferit marți un avertisment pentru români, explicând cum va arăta vremea din a doua parte a verii.
Autor: Rareș Mușătoiu | 29.06.2021 | 23:04
ANM, avertisment pentru români. Cum va arăta a doua parte a verii
ANM, avertisment pentru români. Cum va arăta a doua parte a verii foto: hepta.ro

În urmă cu doar câteva zile, Agenția Națională de Meteorologie a oferit mai multe avertizări de cod galben și portocaliu de furtuni, vijelii și caniculă.

ADVERTISEMENT

În cursul zilei de marți, ANM a actualizat avertismentele, preconizând vreme severă în mai multe regiuni din țară, canicula și furtunile fiind fenomenele meteo cele mai prezente.

ANM, avertisment pentru români. La ce să ne așteptăm în a doua parte a verii

“Această lună ne-a dovedit că putem să trecem ușor de la inundații la caniculă și, cu siguranță, vom vorbi din nou despre secetă în cea de-a doua parte a verii, la fel cum a fost cazul și anul trecut, unul extrem de secetos.

ADVERTISEMENT

Nu suntem într-o direcție bună, referitor la schimbările climatice. Dacă luăm în calcul ultimii 20 de ani, aceștia au fost cei mai calzi din istoria măsurătorilor noastre, iar șapte ani din ultima decadă sunt în top zece cei mai calzi din istorie.

Anii 2019 și 2020 sunt pe locurile întâi și doi în clasamentul celor mai calzi ani și în această perioadă am avut abateri termice ale temperaturii medii anuale a aerului chiar mai mari decât 1,5 grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Menționez acest prag pentru că el reprezintă ținta Acordului de la Paris și dacă nu vom implementa măsuri specifice de adaptare la aceste schimbări de climă și nu vom ajunge la neutralitate climatică în 2050, cu siguranță anumite efecte asupra unor sectoare vor fi ireversibile”, a declarat Elena Mateescu conform Digi24.

Cod portocaliu și cod galben de caniculă și furtuni violente de la ANM

Cronologic, primul cod galben, cel de instabilitate accentuată, este valabil marți, între orele 12:00 și 22:00, iar în acest interval de timp, în zona Carpaților Orientali, în estul Carpaților Meridionali, în nord-estul Munteniei, nordul Dobrogei dar și în cea mai mare parte din regiunea Moldovei, vom vorbi despre instabilitate atmosferică accentuată temporar.

ADVERTISEMENT

Vor fi averse torențiale în special după-amiază, dar și descărcări electrice și în câteva zone, grindină și vijelii. Pentru intervale scurte de timp, cantitățile de apă pot depăși local 20-40 l/mp.

Pentru zilele de 29 și 30 iunie meteorologii au emis un cod portocaliu care vizează un val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!