News

ANP anunță că bolile de care suferă Sorin Oprescu puteau fi tratate în închisorile din România. Ce spuneau magistrații greci

Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) afirmă că bolile de care suferă Sorin Oprescu pot fi tratate și în închisorile din România. Magistrații eleni au avut însă altă părere.
25.07.2022 | 23:11
ANP anunta ca bolile de care sufera Sorin Oprescu puteau fi tratate in inchisorile din Romania Ce spuneau magistratii greci
Sorin Oprescu, fostul edil al Capitalei, încarcerat, Poliție. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a fost interpelată, recent, în procesul de extrădare din Grecia al fostului edil al Capitalei, Sorin Oprescu.

Șeful ANP: Sorin Oprescu poate fi tratat pentru afecțiunile sale în închisorile din România

Într-o conferință de presă susținută luni, 25 iulie, șeful ANP, Dan Halchin, a spus că bolile de care suferă fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu pot fi tratate în sistemul penitenciar românesc.

ADVERTISEMENT

Directorul instituției nu a dezvăluit care sunt afecțiunile pe care le are Oprescu, însă a precizat că peste 1.200 de persoane aflate după gratii primesc tratamente corespunzătoare pentru aceste boli.

”În cazul Oprescu, am fost interpelaţi de instanţa din Grecia cu privire la două afecţiuni. Am răspuns că avem capacitatea să le ţinem sub control, să le tratăm în sistemul penitenciar românesc.

ADVERTISEMENT

Nu pot spune despre ce afecţiuni este vorba, dar vă pot confirma că pentru o afecţiune avem 170 de deţinuti care sunt trataţi, ţinuţi sub observaţie, pentru cealaltă afecţiune undeva la 1.100 de persoane private de libertate primesc tratament şi sunt ţinute sub observaţie medicală în condiţii corespunzătoare”, a precizat Dan Halchin, într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.

Ce au constatat judecătorii eleni în cazul Sorin Oprescu

În urmă cu o săptămână, Curtea de Apel din Atena a decis ca Sorin Oprescu să nu fie extrădat în România.

ADVERTISEMENT

În prezent, fostul edil al Bucureștiului se află în libertate. Acesta a plătit o cauțiune de 5.000 de euro în Grecia.

Magistrații eleni au considerat că inculpatul Oprescu nu ar beneficia de condiţii decente în închisorile din România dacă ar fi extrădat şi astfel nu se va putea trata pentru afecțiunile de care suferă.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, la mijlocul lunii mai, Oprescu a primit o condamnare de 10 ani şi 8 luni pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, abuz în serviciu şi spălare de bani.

Acesta a fost găsit vinovat de judecători în dosarul în care este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Oprescu a apucat să fugă din România înainte să fie anunțată sentința definitivă.

ADVERTISEMENT