News

ANPC a oprit o producție de chipsuri care are inscripția ”produs în Ținutul Secuiesc” în loc de ”România”. Reacția companiei din Harghita

ANPC a oprit o producție de chipsuri din cauza inscripției ”Ținutul Secuiesc” în loc de ”România” la locul de fabricație. Compania producătoare, din Harghita, reacționează dur.
11.06.2022 | 17:48
ANPC a oprit o productie de chipsuri care are inscriptia produs in Tinutul Secuiesc in loc de Romania Reactia companiei din Harghita
Statul a oprit o producție de chipsuri din cauza inscripției ”Ţinutul Secuiesc” în loc de ”România” la locul de fabricație. Sursa foto: Szekelhon.ro
ADVERTISEMENT

O companie din Harghita producătoare de chipsuri s-a trezit cu activitatea suspendată. Motivul: la ”locul de producție” produsele aveau inscripționate ”produs în Ținutul Secuiesc” în loc de ”România”.

Statul a oprit o producție de chipsuri din cauza inscripției ”Ţinutul Secuiesc” în loc de ”România” la locul de fabricație

Publicația Szekelhon.ro scrie că producția și distribuția produselor Csiki Csipsz a fost oprită joi de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

ADVERTISEMENT

Decizia a fost luată întrucât Ținutul Secuiesc (n.r. Szekelyfold) și nu România, apare ca loc de producție pe ambalajul a 33 de produse.

De asemenea, ANPC a făcut apel la fabrica de bere Csiki din același județ să schimbe numele Ținutului Secuiesc în România.

ADVERTISEMENT

Ambele companii din Ținutul Secuiesc au anunțat că fac apel împotriva deciziei.

Reacția companiei din Harghita: ”Ambele companii din Sekelyland nu se vor opri din producție și distribuție”

Compania Csiki Chipsz a avut o reacție extrem de dură. Într-un mesaj pe Facebook, reprezentanții firmei spun că solicitarea opririi producției și distribuției produselor a avut loc după o plângere a deputatului AUR Dan Tanasă.

În ciuda deciziei ANCP, cei de la Csiki Chipsz spun că nu se vor opri din producție și distribuție și vor face apel.

ADVERTISEMENT

”Reținerea imediată a fost dispusă în urma raportului activistului român de extremă dreapta Dan Tănasă. Autoritățile române au îndemnat, de asemenea, fabrica de bere Csik să schimbe numele Ținutului Secuiesc în România.

Ambele companii din Sekelyland (n.r. Ținutul Secuiesc) au făcut apel împotriva deciziei și nu se vor opri din producție și distribuție”, se arată în mesaj.

ADVERTISEMENT

Ce spune Dan Tănasă

În ceea ce-l privește, Dan Tanasă a scris pe pagina sa de Facebook că a sesizat ANPC privind inscripționarea produselor ”Csiki Csipsz” și ”Csiki Sor” cu ”Ținutul Secuiesc” în loc de ”România”.

”Este inacceptabil ca un producător cu sediul în România, chiar și în județul Harghita să sfideze în asemenea mod legile naționale și europene cu privire la marcarea legală a produselor.

Pe lângă insulta la adresa României, prin care este menționată apartenența județului Harghita la așa-zisul ținut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri și etichete exclusiv în limba maghiară”, spune politicianul AUR.

ADVERTISEMENT