News

Deepfake cu Maia Sandu, înainte de alegerile locale din Republica Moldova. ”Mesaj de susținere” pentru un candidat prorus

Un video deepfake cu Maia Sandu a circulat pe internet înainte de alegerile locale din Republica Moldova. Președinția a cerut Meta îndepărtarea clipului
09.11.2023 | 12:13
Deepfake cu Maia Sandu inainte de alegerile locale din Republica Moldova Mesaj de sustinere pentru un candidat prorus
Videoclipul a circulat înaintea alegerilor locale din Republica Moldova Sursa foto: Moldova 1
ADVERTISEMENT

În videoclipul realizat cu ajutorul inteligenței artificiale, Maia Sandu apare îmbrăcată în portul specific femeilor de religie musulmană și îndeamnă cetățenii să voteze un candidat prorus.

Deepfake cu Maia Sandu, înainte de alegerile locale din Republica Moldova

Videoclipul este realizat ca fiind o știre difuzată de televiziunea publică Moldova 1, relatează publicația realitatea.md. În clip apare prezentatoarea emisiunii Mesager, Elena Băncilă, care introduce un ”mesaj de interes public” al președintei Maia Sandu.

ADVERTISEMENT

Urmează așa zisa declarație a Maiei Sandu. Clipul arată o femeie filmată în realitate, îmbrăcată în negru și cu capul acoperit, însă fața i-a fost înlocuită cu a Maiei Sandu și vocea, cu cea a liderului de la Chișinău.

Maia Sandu ar îndemna cetățenii să voteze la scrutin pentru Vasile Bolea, care a candidat la funcția de primar al Chișinăului din partea partidului politic ”Renaștere”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor.

ADVERTISEMENT

”Postarea este rulată ca reclamă de pagina Moldova Prietenoasă. Această publicitate e plătită cu 2.000-2.500 de euro și a fost văzută de peste 1 milion de utilizatori Facebook și Instagram. Aceeași pagină a plătit publicitate pentru a difuza un clip cu Ilan Șor – aproximativ 1.000 de euro.

Moldova Prietenoasă a fost înregistrată pe 2 mai 2023 cu o altă denumire – Innovative IdeasExpress YourselfScience Fiction & Fantasy. Pagina figurează la categoria Site web de știri. Pe 24 septembrie 2023, numele i-a fost modificat în Moldova Prietenoasă”, mai scrie sursa citată.

ADVERTISEMENT
Maia Sandu deepfake
Clipul a fost sponsorizat pe Facebook de o pagină care îl susține pe Ilan Șor Sursa foto: Moldova 1

Administrația prezidențială s-a adresat companiei Meta care deține Facebook și Instagram cu solicitarea de a îndepărta clipul video de pe rețele. ”Ne-am adresat pe canale instituționale către Meta, pentru a scoate videoul de pe Facebook și așteptăm să se intervină cât de curând.

Este încă o dovadă despre cât de murdar funcționează propaganda făcută de o grupare criminală în interesul unui stat străin cu scop de destabilizare și inducere a urii în societate”, a declarat consiliera prezidențială pentru comunicare publică Irina Gotișan-Sotnic.

ADVERTISEMENT

Clipul fals nu mai apare pe pagina de Facebook Moldova Prietenoasă.