News

Anul nou 2021. De ce trebuie să nu dai bani, să nu plângi și să nu arunci gunoiul în prima zi a anului

29.12.2020 | 18:05
Anul nou 2021 De ce trebuie sa nu dai bani sa nu plangi si sa nu arunci gunoiul in prima zi a anului
ADVERTISEMENT

Anul nou 2021 vine cu speranță și optimism după 12 luni care au testat din plin scoarța fiecărui cetățean. FANATIK îți spune ce tradiții trebuie să respecți în prima zi din 2021 ca să ai un an cât mai bun.

În funcţie de regiunile ţării, obiceiurile pentru prima zi din an diferă, însă multe dintre ele sunt cunoscute şi respectate pretutindeni. Se spune ca dacă ții cont de ele vei avea noroc, sănătate şi prosperitate.

ADVERTISEMENT

O bine cunoscută superstiţie spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc.

Anul nou 2021. Nu e bine să plângi în prima zi a anului

Foto: Inquam/ Cristi Vescan

Românul nu uită de tradiţii şi obiceiuri pe 1 ianuarie, chiar dacă multe dintre ele s-au pierdut în timp. Noul an este întâmpinat cu multă voie bună, fiind şi ziua în care este sărbătorit Sfântul Vasile.

ADVERTISEMENT

Un nou an înseamnă și un nou început. Este un restart al sufetului și un punct de plecare într-o nouă călătorie.

Una din superstiții spune că în noaptea dintre ani dar şi pe 1 ianuarie nu se plânge. Conform tradiţiei, persoanele care plâng vor avea un an plin cu evenimente triste.

ADVERTISEMENT

O altă vorbă care umblă din generație în generație spune că prima persoană care va trece pragul casei ne va afecta tot anul. Așadar, aveți grijă pe cine chemați în vizită pe 1 ianuarie.

Anul nou 2021. De ce să nu arunci gunoiul?

Pe 1 ianuarie trebuie să se arunce prin casă spice de grâu, iar seară, acestea să fie strânse, pentru a fi din nou aruncate prin locuință în ziua de Sfântul Ioan. Ulterior, se face un mănunchi din spice care se păstrează. Se spune că ajută la durerile de cap.

ADVERTISEMENT

O altă vorbă din strămoși spune că dacă în această zi după ce te speli pe faţă te ştergi cu un prosop în care pui un ban de aur sau de arginţ vei fi curat şi sănătos în tot anul.

De ce nu e bine să cheltui?

Anul nou 2021. O altă tradiție spune că nu e bine nici să cheltui, nici să arunci ceva (inclusiv gunoiul) în ultima zi a anului, cât și în prima zi a anului următor.

Așa că vezi cum faci să duci gunoiul pe 30 decembrie. Dacă nu respecți tradiția se spune că vei arunca afară tot norocul din casă.

O veste bună pentru cei care locuiesc în sectorul 1 din București. În cazul în care au uitat de această superstiție, pot să stea liniștiți. Își pot lua gunoiul înapoi, oricum nu-l va ridica nimeni.

În noaptea de Revelion ţineţi bani în buzunar şi puneţi-vă o dorinţă la miezul nopţii, iar în prima zi din an, nu spălaţi şi nu măturaţi.

În noaptea dintre ani, în fiecare casa trebuie sa existe măcar o crenguţă de vâsc

Foto: Facebook

O tradiţie veche spune că vâscul aduce noroc în anul care vine. Acesta este simbolul universal al regenerării, al renaşterii și al nemuririi.

Dacă crenguţa este aşezata lângă o icoană, poate aduce linişte sufletească tot anul. Preluat din alte țări este obiceiul sărutatului sub vâsc. Acesta este practicat în noaptea dintre ani de cei care vor să fie însoţiţi de dragoste tot anul.

Anul nou 2021. Nu te certa după miezul nopții

Foto: Facebook

În noaptea de Revelion trebuie evitate discuţiile în contradictoriu, limbajul vulgar sau brutal, dar şi poveştile triste sau cele cu fantome și morţi. Se spune că atrag ghinionul, dar în primul rând aduc o senzație neplăcută.

Fii respectuos și blând la început de an. Cine este politicos şi manierat pe 1 ianuarie va fi așa tot anul, zice o vorbă veche.

Alte tradiții românești

  • Cine va dormi în prima zi a anului, va fi leneş tot anul, la fel şi cei care se culcă devreme.
  • Nu agaţă noul calendar înainte de a se termină anul. Vei avea ghinion.
  • Ca să te bucuri de belşug în noul an trebuie să pui struguri şi smochine pe masa de Revelion.
  • Nu da bani în ultima zi şi în prima zi a anului. Rişti să pierzi sporul la bani.
  • Plătește-ți datoriile.
  • Pe masă de Revelion trebuie să ai peste, ca să ai prosperitate.
  • Mănâncă înainte de anul nou un măr, ca să fii sănătos tot anul.
ADVERTISEMENT