News

Anunț alarmant de la Apele Române. Oamenii, sfătuiți să adune apa de ploaie în cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, conform Comisiei Europene, determină autoritățile să ia măsuri disperate. Oamenii sunt sfătuiți să adune apa de ploaie.
24.08.2022 | 16:31
Anunt alarmant de la Apele Romane Oamenii sfatuiti sa adune apa de ploaie in cea mai grava seceta din ultimii 500 de ani
Secetă mare în România. Oamenii sunt rugați să salveze apa de ploaie. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

În 10 august, jumătate din Europa a atins un nivel de alertă pentru secetă, 17% dintre aceste zone fiind în stare critică din acest punct de vedere.

Românii, sfătuiți să adune apa de ploaie

În aceste context, Apele Române și Comisia Europeană cer oamenilor să stocheze apa de ploaie în zilele în care furtunile se întorc pe meleagurile românești.

ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională Apele Române a anunțat că rezerva de apă e în scădere, astfel că apa de ploaie poate ajunge singura sursă pentru a uda grădinile. Alimentarea cu apă potabilă a populației din România rămâne prioritatea autorităților.

”De la începutul lunii iulie am început să facem recomandări pentru folosirea în mod rațional a apei și economisirea ei. Orice variantă pe care oamenii o găsesc este importantă, chiar și în propria gospodărie dacă găsim metode să economisim apa este foarte bine.

ADVERTISEMENT

O reducere cu 10% a consumului de apă se traduce în mii și milioane de metri cubi de apă”, a transmis expertul ANAR Anamaria Agiu.

Rezervele de apă au scăzut în România de la 80%, cât era în finele lunii iunie, la 60% în luna august, lucru considerat extrem de îngrijorător. Sute de localități, în special din regiunea Moldovei, au acces restricționat la apă.

ADVERTISEMENT

”Avem în acest moment o rezervă de 3,03 miliarde de metri cubi de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare, în scădere față de începutul lunii iulie însă este suficientă pentru localitățile mari care se alimentează în regim centralizat.

Coeficientul de umplere a ajuns la 70% față de începutul lunii iulie când era de 80%. Împreuna cu reprezentanții Hidroelectrica vom reuși până la final de august să menținem un coeficient de umplere de peste 60%.

ADVERTISEMENT

Comisia europeană a recomandat inclusiv reutilizarea apelor uzate pentru irigații, deci iată că se caută soluții și când avem posibilitatea să stocăm apa de ploaie, această economie este extrem de importantă pentru perioada în care ne aflăm”, a completat Anamaria Agiu, reprezentant al Apelor Române, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea...
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie ca să atragi norocul și prosperitatea în viața ta
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Scandal imens provocat de un gest al prințului Harry. S-a lăsat cu demisii
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink