News

Anunț alarmant de la Apele Române. Oamenii, sfătuiți să adune apa de ploaie în cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani

Cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, conform Comisiei Europene, determină autoritățile să ia măsuri disperate. Oamenii sunt sfătuiți să adune apa de ploaie.
24.08.2022 | 16:31
Anunt alarmant de la Apele Romane Oamenii sfatuiti sa adune apa de ploaie in cea mai grava seceta din ultimii 500 de ani
Secetă mare în România. Oamenii sunt rugați să salveze apa de ploaie. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

În 10 august, jumătate din Europa a atins un nivel de alertă pentru secetă, 17% dintre aceste zone fiind în stare critică din acest punct de vedere.

Românii, sfătuiți să adune apa de ploaie

În aceste context, Apele Române și Comisia Europeană cer oamenilor să stocheze apa de ploaie în zilele în care furtunile se întorc pe meleagurile românești.

ADVERTISEMENT

Administraţia Naţională Apele Române a anunțat că rezerva de apă e în scădere, astfel că apa de ploaie poate ajunge singura sursă pentru a uda grădinile. Alimentarea cu apă potabilă a populației din România rămâne prioritatea autorităților.

”De la începutul lunii iulie am început să facem recomandări pentru folosirea în mod rațional a apei și economisirea ei. Orice variantă pe care oamenii o găsesc este importantă, chiar și în propria gospodărie dacă găsim metode să economisim apa este foarte bine.

ADVERTISEMENT

O reducere cu 10% a consumului de apă se traduce în mii și milioane de metri cubi de apă”, a transmis expertul ANAR Anamaria Agiu.

Rezervele de apă au scăzut în România de la 80%, cât era în finele lunii iunie, la 60% în luna august, lucru considerat extrem de îngrijorător. Sute de localități, în special din regiunea Moldovei, au acces restricționat la apă.

ADVERTISEMENT

”Avem în acest moment o rezervă de 3,03 miliarde de metri cubi de apă în principalele 40 de lacuri de acumulare, în scădere față de începutul lunii iulie însă este suficientă pentru localitățile mari care se alimentează în regim centralizat.

Coeficientul de umplere a ajuns la 70% față de începutul lunii iulie când era de 80%. Împreuna cu reprezentanții Hidroelectrica vom reuși până la final de august să menținem un coeficient de umplere de peste 60%.

ADVERTISEMENT

Comisia europeană a recomandat inclusiv reutilizarea apelor uzate pentru irigații, deci iată că se caută soluții și când avem posibilitatea să stocăm apa de ploaie, această economie este extrem de importantă pentru perioada în care ne aflăm”, a completat Anamaria Agiu, reprezentant al Apelor Române, conform Antena 3.

ADVERTISEMENT