News

Seceta care a lovit Europa în 2022, una istorică. Sate și orașe, amenințate cu dispariția. Cererea CE pentru statele membre

Seceta din 2022 afectează crunt Europa. Aceasta are efecte devastatoare asupra tuturor sectoarelor de activitate. În plus, sate și orașe sunt amenințate cu dispariția. Ce măsuri cere CE să fie implementate.
09.08.2022 | 08:13
Seceta care a lovit Europa in 2022 una istorica Sate si orase amenintate cu disparitia Cererea CE pentru statele membre
Secetă istorică în Europa. Care sunt cele mai afectate state. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În multe state din Europa, seceta din acest an este una dintre cele mai grave și intense din istoria ultimului secol.

Secetă istorică în Europa. Care sunt cele mai afectate state

În 2022, valurile de caniculă au venit la pachet cu o secetă cruntă. Cele mai afectate state sunt cele din centrul și vestul Europei.

ADVERTISEMENT

Oficialii de la Paris caută cu disperare soluții pentru ceea ce ei au numit ”cea mai gravă secetă înregistrată vreodată”.

”Dacă nu reducem consumul de apă, ne vom confrunta cu episoade recurente de lipsa de apă, vor fi tensiuni în societate şi risc de oprire a producţiei în anumite sectoare”, spune Christophe Béchu, ministrul pentru Tranziţie Ecologică, conform ȘtirileProTv.

ADVERTISEMENT

Iar prognozele pe termen mediu și lung nu sunt dintre cele mai pozitive. Potrivit lui Baptiste Blanchard, director general al Seine Grands Lacs, din cauza încălzirii globale, sunt șanse uriașe ca până în 2050, nivelul Senei să scadă cu 20%, iar perioadele de secetă să se dubleze.

Cel mai alarmant scenariu vine tot din Hexagon. În sudul Franţei, dispariţia unor oraşe şi sate din cauza secetei este extrem de probabilă în viitor.

ADVERTISEMENT

Probleme grave în Italia și Belgia

Autoritățile de la Roma au decretat deja 2022 ca fiind cel mai călduros an de când se fac măsurători. Seceta a produs deja prejudicii uriașe agriculturii, de ordinul miliardelor de euro.

În Italia, recolta de porumb și furaje s-a înjumătățit, producția grâului a scăzut cu 30%, cea a fructelor cu 15%, iar cantitatea de lapte muls a scăzut şi ea cu 20%.

ADVERTISEMENT

Situaţia este tragică, vorbim de o pierdere de 60% din recoltă. Problema nu e doar pe termen scurt. Dacă sarea rămâne în sol, vom pierde şi culturile viitoare”, a spus un agricultor italian.

În Belgia, iulie a fost decretată cea mai secetoasă lună din ultimii 137 de ani. Într-un sfert din punctele de măsurare din acest stat, nivelul apei înregistrează recorduri negative. Cea mai gravă este situaţia din vestul Flandrei.

Măsurile cerute de Comisia Europeană

De la Bruxelles, dinspre Comisia Europeană, se cer măsuri. Instituția anunță că seceta va afecta jumătate din bazinele hidrografice ale UE până în 2030. Forul cere statelor membre să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate.

“Resursele de apă dulce sunt rare. Este datoria noastră să încetăm să risipim apa şi să utilizăm această resursă mai eficient”, a spus comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius, conform Agerpres.

La nivelul UE, peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă sunt tratate în fiecare, dar doar 964 de milioane de metri cubi sunt reutilizate, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT