Life

Anunț important pentru milioane de clienți ai BCR, BRD, Banca Transilvania, CEC Bank sau ING. Poți pierde accesul la banii tăi

Banii din conturile românilor sunt în pericol. Ce trebuie să știe toți clienții celor mai importante bănci din România.
02.04.2024 | 10:09
Anunt important pentru milioane de clienti ai BCR BRD Banca Transilvania CEC Bank sau ING Poti pierde accesul la banii tai
Metoda prin care poți rămâne fără bani în doar câteva secunde. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Clienții care au conturi deschise la unele dintre cele mai importante bănci din România sunt în pericol. Cu toții riscă să piardă accesul la bani dacă nu sunt atenți și comit următoarea greșeală. Fenomenul este atât de periculos, încât victimele pot fi numeroase.

Cum poți să rămâi fără bani în conturi în doar câteva secunde

Românii care au conturi deschise la băncile mari, precum BCR, ING, BRD sau Banca Transilvania sunt în pericol. Aceștia riscă să rămână fără bani în conturi dacă nu sunt atenți și dau curs mesajelor care circulă în online în ultima vreme.

ADVERTISEMENT

Înșelătoria online a căpătat noi dimensiuni. Acum, hackerii se folosesc de fel de fel de metode pentru a deposeda oamenii de bani. Cea mai întâlnită metodă este deepfake-ul, adică fenomenul prin care identitatea unei persoane este folosită fără acordul ei, cu scopul de a păcăli pe cineva.

Una dintre victimele deepfake-ului din ultima vreme este Mugur Isărescu. În online, au început să apară din ce în ce mai multe postări făcute în numele său. Hackerii s-au folosit de imaginea și de vocea lui Mugur Isărescu pentru a transmite mesaje false.

ADVERTISEMENT

În videoclipurile respective, hackerii îi sfătuiesc pe români să investească sume mari pe o platformă fictivă. Filmările sunt realizate atât de bine, încât mulți clienți de-ai băncilor aproape că au căzut în plasa hackerilor.

BNR îi sfătuiește pe români să nu dea curs solicitărilor telefonice de a face investiții

Pentru că fenomenul a luat amploare, Banca Națională a României a emis un comunicat prin care a tras un semnal de alarmă. Instituția a precizat că niciodată nu-i va îndemna pe clienți să facă astfel de investiții. În plus, i-a asigurat pe toți că în filmările care circulă în online nu este Mugur Isărescu.

ADVERTISEMENT

”NU dați curs unor recomandări de investiții prezentate în videoclipuri care folosesc fraudulos imaginea și vocea Guvernatorului BNR. NU dați curs solicitărilor de date cu caracter personal sau financiar venite de la persoane care susțin că lucrează la/ori reprezintă BNR.”, au transmis reprezentanții.

BNR le recomandă tuturor să fie foarte atenți și să nu dea curs unor astfel de solicitări. Însă, în cazul nefericit în care anumite persoane cad în astfel de capcane, acestea trebuie să se adreseze autorităților competente.

ADVERTISEMENT

În ultima vreme, din păcate, fenomenul deepfake este din ce în ce mai întâlnit. De obicei, victimele perfecte pentru hackeri sunt persoanele vulnerabile sau cele care nu sunt la curent cu tehnologia și dau crezare la tot ce aud.

Nu doar mesajele cu Mugur Isărescu îi pot lăsa pe români fără bani, ci și e-mailurile sau apelurile anonime prin care se solicită date de pe card. În astfel de situații, nimeni nu ar trebui să răspundă, cu atât mai puțin să ofere datele personale sau date aferente conturilor.

Pentru ca fenomenul deepfake să nu se răspândească, BNR cere populației să fie foarte atentă și să colaboreze pentru stoparea răspândirii de informații false.

ADVERTISEMENT
Tags: