Life

A apărut o nouă metodă de înșelătorie prin telefon. Escrocii de pot lăsa fără banii din conturi în doar câteva secunde

Escrocii au găsit o nouă metodă prin care golesc conturile românilor de bani. La ce trebuie să fii atent pentru a nu pica în plasa lor.
27.03.2024 | 22:54
A aparut o noua metoda de inselatorie prin telefon Escrocii de pot lasa fara banii din conturi in doar cateva secunde
O nouă metodă de înșelătorie face victime în fiecare zi. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Tehnologia a avansat și, odată cu ea, au evoluat și metodele prin care escrocii acționează. În ultima vreme, aceștia au pus la cale fel de fel de metode prin care au lăsat oamenii nevinovați și neatenți fără sume importante de bani. Specialiștii în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă și le recomandă tuturor să fie precauți.

Ce este ”spoofing-ul” și cum funcționează

Experții în escrocherii online nu iau pauză niciodată. Acum, odată cu avansarea tehnologiei, aceștia au reușit să găsească nenumărate metode prin care să îi înșele pe cei mai vulnerabili și mai creduli.

ADVERTISEMENT

Cea mai nou metodă prin care escrocii acționează se numește ”spoofing” și constă în mascarea identității. De obicei, escrocii au succes cu această metodă doar la telefon.

Escrocii apelează la spoofing atunci când vor să îi păcălească pe cei mai neatenți. Fără să stea prea mult pe gânduri, aceștia formează numere de telefon. Din nefericire, mereu găsesc persoane care să le cadă în plasă.

ADVERTISEMENT

De obicei, escrocii de la capătul firului se recomandă a fi poliția, banca sau chiar un număr deja existent în agendă. Odată ce apelatul a răspuns la telefon, urmează ca inteligența artificială să își facă treaba.

Experții în securitate cibernetică nu au găsit nicio modalitate de a combate noua metodă a escrocilor

Escrocii se folosesc de inteligența artificială pentru a modifica anumite voci. În cazul în care sună în numele unui număr de telefon deja existent în agendă, vocea trebuie să fie similară cu originala. Doar în acest fel, scenariul devine credibil.

ADVERTISEMENT

”Se poate și acum clona vocea umană, poți să suni ca atacator, poți să suni o victimă pretinzând că ești mama ei, de exemplu, cu vocea mamei ei și la capătul celălalt să fie un bărbat.”, a spus Cristian Iosub, potrivit stirileprotv.ro.

Din păcate, spoofing nu poate fi combătut, momentan, potrivit experților. Noua metodă pusă la cale de către escroci funcționează atâta timp cât vor exista mereu victime pentru asta.

ADVERTISEMENT

Din păcate, aceasta nu este singura metodă prin care zeci de oameni au rămas fără bani, inclusiv români. În ultimele luni, au tot circulat fel de fel de metode puse la cale de escroci, iar cele mai populare au fost cele ale mesajelor de angajare sau de ridicare a coletelor.

Zeci de români au primit SMS-uri prin care li se comunica faptul că au de ridicat un colet pentru care trebuie să plătească o taxă. În corpul mesajului era atașat și un link care, odată accesat, permitea accesul escrocilor la datele importante din telefon.

ADVERTISEMENT
Tags: