News

Anunț important pentru proprietarii care au două mașini sau două apartamente. Scrie clar în lege, dar puțini știu

Românii care dețin două mașini sau două apartamente trebuie să știe că vor fi nevoiți să plătească în plus dacă se decid să își vândă a 2-a mașină sau a 2-a casă într-un an.
21.04.2024 | 16:00
Anunt important pentru proprietarii care au doua masini sau doua apartamente Scrie clar in lege dar putini stiu
Anunț important pentru proprietarii care au două mașini sau două apartamente. Scrie clar în lege, dar puțini știu. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cosmin Dumitrașcu, expert contabil, a explicat cum legea s-a schimbat, iar cei care dețin două apartamente sau două autoturisme și decid să le vândă vor fi nevoiți să scoată bani în plus din buzunar. Cu toate acestea, legea vorbește doar despre vânzarea celui de-al doilea imobil sau autoturism într-un an.

Anunț important pentru proprietarii care au două mașini sau două apartamente

În situația în care avem de-a face cu o persoană fizică ce vinde un imobil sau un autoturism, dacă vinzi mai mult de unul pe an, și dacă depășești 300.000 de lei vânzarea, ești obligat ca imediat cu al doilea să te înregistrezi într-o formă de organizare, într-o entitate comercială. Asta în ceea ce privește TVA-ul.

ADVERTISEMENT

La impozitare, orice depășește o tranzacție pe an este considerată a nu fi o tranzacție ocazională, ci una continuă”, a declarat Cosmin Dumitrașcu. Așadar, cine vrea să își vândă al doilea apartament sau a doua mașină într-un an calendaristic trebuie să se înregistreze ca și plătitor de TVA.

Cheia, așa cum arată expertul contabil, e reprezentată de suma depășită, plafonul impus de ANAF de 300.000 de lei. ”Mai mult decât atât, cei care vând pe persoană fizică imobile, dacă tu ai cumpărat un imobil pe care îl vinzi mai departe, în situația în care treci și la al doilea imobil pe care vrei să îl vinzi și depășești 300.000 de lei, trebuie să mergi la Administrația Finanțelor Publice la care ești arondat cu CNP-ul și să te înregistrezi în scopuri de TVA. De ce? Pentru că ai depășit 300.000 de lei”, a transmis contabilul pentru Antena 3.

ADVERTISEMENT

La finalul anului 2023, premierul Marcel Ciolacu anunța că Guvernul României nu mai intenționează să mărească taxele, cu toate că există anumite jaloane de îndeplinit în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Mai mult, o comisie FMI a vizitat țara noastră și a sugerat că populația ar trebui obișnuită cu noi taxe și impozite.

”Nu mărim taxele! Nu ieșim cu niciun milimetru din coordonatele financiare stabilite împreună cu Comisia Europeană în PNRR! NU ne abatem vreo secundă de la traiectoria setată pentru aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică!”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul unui discurs ținut la AmCham CEO Business Forum.

ADVERTISEMENT

Ministrul finanțelor Marcel Boloș vorbește despre noi taxe din 2025

Cu toate că 2024 poate fi considerat un an ”sigur” pentru că vorbim despre un an electoral, când populația trebuie să fie liniștită, ministrul finanțelor Marcel Boloș explica că există șanse ca noi taxe și impozite să fie introduse în sistem cândva la începutul anului 2025. Din nou, aceste reforme ar fi condiționate de banii din PNRR pe care țara noastră nu vrea să-i piardă.

”Cererea de plată numărul 4 e una dintre cele mai grele din perspectiva reformelor pentru a include reforma pensiilor generale, cât și reforma salarizării unice, dar și reforma taxelor și impozitelor. Vorbind realist, cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale care, probabil, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie 2025.

ADVERTISEMENT

Acest lucru rămâne de văzut, ce va stabili noul guvern, dar 2024 este anul fără impozite și taxe”, a declarat Marcel Boloș. Politicianul a recunoscut că Banca Mondială a făcut o serie de recomandări care sunt extrem de asemănătoare cu cele FMI. Pe lista reformelor ar fi incluse taxarea verde, printre altele.

ADVERTISEMENT