News

Anunț important pentru românii care au lucrat în grupe de muncă. Vești de ultimă oră de la ministrul Muncii

Românii care au lucrat în grupe de muncă primesc vești de ultimă oră de la ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Ce schimbări se anunță.
19.04.2024 | 19:14
Anunt important pentru romanii care au lucrat in grupe de munca Vesti de ultima ora de la ministrul Muncii
Anunț important pentru românii care au lucrat în grupe de muncă. Vești importante de la ministrul Muncii. Sursa foto: Facebook / Hepta / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, face un anunț important pentru românii care au lucrat în grupe de muncă. Veștile sunt atât pentru actualii pensionari, cât și pentru cei încă aflați în activitate.

Anunț important pentru românii care au lucrat în grupe de muncă. Vești importante de la ministrul Muncii

Recent, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora se schimbă legea în cazul pensionarilor care au ieșit la pensie și au lucrat în condiții speciale sau deosebite de muncă.

ADVERTISEMENT

Foarte mulți cetățeni s-au panicat și au crezut că vor pierde bani la pensie după recalculare. Pentru a calma spiritele și a-i liniști pe cetățeni, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vine cu vești de ultimă oră.

Oficialul Guvernului a dat garanții că nicio pensie nu va scădea, ci va rămâne la cuantumul cel mai profitabil. ”Absolut toate dosarele de pensie, indiferent de legea pe care s-a ieșit, pentru toate se va face recalcularea. Indiferent de legea pe care s-a ieșit, se vor aplica prevederile legii 360 și se va aplica formula de calcul.

ADVERTISEMENT

Este important de știut că nu se acordă beneficii la beneficii. Punctele de stabilitate se obțin doar pentru perioadele contributive. Dacă ai avut patru luni pe an de condiții deosebite, vei beneficia de acestea, dacă a fost încadrat locul de muncă altfel și dacă angajatorul a plătit.

Dacă nu a plătit, situația este interpretabilă. Dar atât pentru condiții speciale cât și pentru cele deosebite, am reținut beneficiile”, a spus Simona Bucura Oprescu, la Realitatea Plus.

ADVERTISEMENT

Schimbări în rândul celor care se vor pensiona pe viitor și acum lucrează în condiții speciale și deosebite de muncă

Dacă pentru românii cu grupe de muncă în spate, pensionați deja, nu există modificări, pentru cei care se vor pensiona pe viitor și acum lucrează în condiții speciale și deosebite de muncă situația se schimbă. Aceștia nu vor mai avea aceeași reducere a vârstei de pensionare.

În momentul în care noi am negociat cu Comisia jalonul 214, reforma sistemului public de pensii, ca urmare a negocierilor cu Comisia am reușit să menținem grupele de muncă până în anul 2035 cu niște ajustări și ale condițiilor de eligibilitate și ale beneficiilor.

ADVERTISEMENT

Beneficiile rămase sunt beneficii semnificative în continuare, adică ai punctaj suplimentar, ai spor de grupă, ai reducerea vârstei de pensionare. E drept că la condițiile generale – fiindcă de exemplu la anumite categorii – mineri sau respectiv cei din zonele de radiații sunt alte condiții, dar pentru condițiile generale reducerea vârstei era de 13 ani pentru condiții speciale, acum este de 10. Iar condițiile deosebite erau de 10 ani, acum este de 7.

Absolut toți pensionarii care au beneficiat de grupe de muncă își păstrează drepturile. Noua lege dispune doar pentru viitor. Deci de acum încolo vor fi aceste condiții”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT