News

Ministrul muncii anunță că vor dispărea grupele speciale de muncă. În ce condiții poate crește vârsta de pensionare

Grupele speciale de muncă vor dispărea treptat din România, anunță ministrul muncii. Simona Bucura-Oprescu explică în ce condiții poate crește vârsta de pensionare.
11.11.2023 | 13:47
Ministrul muncii anunta ca vor disparea grupele speciale de munca In ce conditii poate creste varsta de pensionare
Când vor dispărea grupele speciale de muncă în România. Anunțul ministrului muncii, Simona Bucura-Oprescu. Sursa foto: hepta.ro / Guvernul României / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Noua lege a pensiilor, adoptată recent de Guvern, prevede că grupele speciale de muncă vor dispărea din România în următorul deceniu. Ministrul muncii, Simona Bucura-Oprescu, explică în ce condiții poate crește vârsta de pensionare peste nivelul de 65 de ani.

Când vor dispărea grupele speciale de muncă în România. Anunțul ministrului muncii, Simona Bucura-Oprescu

În România, legislația privind drepturile de pensionare este foarte vastă și a suferit multe modificări. Au existat grupele I și II de muncă și grupa III de munca, echivalentă condițiilor normale de muncă.

ADVERTISEMENT

Astfel, asigurații care au realizat stagii de cotizare atât în condiții deosebite, cât și în condiții speciale de munca beneficiază, cumulativ, de reducerea vârstelor standard de pensionare, corespunzătoare fiecărei situații.

În contextul adoptării noii Legi a pensiilor, ministrul muncii a spus că recalcularea pensiilor nu îi va afecta pe cei care au lucrat în condiții speciale și deosebite. Aceasta a explicat că noua lege nu se aplică retroactiv în acest sens.

ADVERTISEMENT

Conform spuselor Simonei Bucura-Oprescu, din 2035 vor dispărea grupele speciale de muncă. Asta înseamnă că ”angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”.

”Toate prevederile de care au beneficiat cetățenii în baza grupelor de muncă, cum li se spuneau înainte de 2001, grupa I și grupa II, sau condițiile speciale și deosebite, cum s-au numit ele după 2001, noua lege nu va intra retroactiv pe ele, cu alte cuvinte, recalcularea nu-i va duce într-o zonă în care să-și piardă dreptul.

ADVERTISEMENT

Venim cu un element nou care va permite o perioadă tranzitorie cu toate că politica în Uniunea Europeană acum este normalizarea locurilor de muncă, adică eliminarea grupelor de muncă. Noi vom avea o perioadă de tranziție până în 2035. Până în 2035, angajatorii au obligativitatea de normalizare a condițiilor de muncă”, a spus ministrul muncii, la Digi24.

În ce condiții poate crește vârsta de pensionare peste nivelul de 65 de ani

În ultimele zile, în spațiul public a apărut informația conform căreia vârsta de pensionare ar putea crește și peste nivelul de 65 de ani. Ministrul muncii a clarificat acest aspect. Bucura-Oprescu a spus că vârsta de pensionare a românilor nu va crește peste 65 de ani decât dacă va crește și speranța de viață.

ADVERTISEMENT

Garanția noastră pentru români este că am venit cu un parametru, un element de referință care să le protejeze interesul. Mai exact, vârsta de pensionare nu crește decât dacă crește și speranța de viață. Deci, doar în cazul în care crește speranța de viață, va crește și vârsta de pensionare.

Ceea ce este o garanție a noastră. Românii au totuși această garanție, că nu va crește vârsta de pensionare arbitrar, așa cum s-a dorit inițial. Cel puțin, în ceea ce ne privește.

Am făcut tot ceea ce ține de noi, de așa manieră încât să vedem specificul României. Și exact asta le-am explicat celor de la Comisia Europeană”, a mai declarat ministrul, la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în...
Riscurile la care se expun cei care țin fasting și post religios în același timp. Avertismentul dur al medicilor specialiști
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
Maria Iordănescu, apariție spectaculoasă, înainte de a intra în direct
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei...
Rona Hartner a decis, prin testament, ce se va întâmpla cu fiica ei minoră. Hotărârea luată înainte să moară
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în...
Centralele de apartament vor fi interzise în România. Vezi când va intra în vigoare noua directivă a Comisiei Europene
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă...
A cumpărat un brad din piață, dar când a ajuns cu el acasă a realizat ce era ascuns în el. A țipat la soție și copii să iasă din casă și a chemat poliția de urgență
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Fostă Miss România, acuzată de răpire în SUA. Scandal uriaș cu soțul american
Fostă Miss România, acuzată de răpire în SUA. Scandal uriaș cu soțul american
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de...
Tzancă Uraganu, ameninţat de interlopi cu pistoale: „Am fost tâlhărit, vor taxă de protecţie, mă aflu într-un loc ascuns”
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la trei luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei...
„E jaful secolului”. Cum i-au furat hoții jumătate de milion de euro unei femei de afaceri ruse
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Puterea nebănuită a pisicilor. Ce boli pot detecta și vindeca felinele
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română