News

Anunţ important pentru studenţi! Ce se va întâmpla cu taxele universitare în perioada studiilor

Universităților de stat li s-ar putea interzice să majoreze arbitrar costurile suportate de către studenții care au intrat pe locurile cu taxă.
28.06.2021 | 12:51
Anunt important pentru studenti Ce se va intampla cu taxele universitare in perioada studiilor
Universitățile nu mai pot modifica arbitrar cuantumul taxelor
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Camera Deputaților prevede ca universitățile să nu mai poată majora taxele pentru studenți de la un an de studiu la altul, cu excepția indexării acestora cu rata inflației. Proiectul vine în contextul în care universitățile de stat au majorat substanțial tarifele la locurile cu taxă, în ultimii ani, peste rata anuală a inflației.

O altă prevedere este ca instituțiile de învățământ superior de stat care scot la concurs locuri cu taxă să anunțe cuantumul acesteia cu cel puțin trei luni înainte de data examenului. În România sunt 170.000 de studenți înmatriculați la locurile cu taxă din învățământul superior.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost depus de către 24 de parlamentari care provin atât din partidele de la putere (USR-PLUS și PNL), cât și din opoziție (AUR). Inițiatorii susțin că libertatea universităților de a stabili cuantumul taxelor nu poate fi una absolută întrucât ar pune drepturile studenților într-o poziție precară.

Taxele de școlarizare, constante pe durata studiilor

În afara creșterii taxelor de școlarizare, în medie de peste 20% în ultimii trei ani, un fenomen adus în atenția publică a fost dorința sau chiar decizia de a crește taxele de școlarizare ale studenților în timp ce aceștia sunt înmatriculați deja la programul de studii”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege. Astfel, studenți aflați în anul II sau III de facultate s-au trezit că sunt puși în situația de a plăti sume substanțial mai mari față de cea achitată pentru primul an de studiu.

ADVERTISEMENT

Posibilitatea de a modifica taxa de școlarizare în intervalul de timp în care se derulează studiile ar transforma contractul de studii într-un contract aleatoriu (cel care dă șansa unei părți să obțină un câștig și supune cealaltă parte la riscul unei pierderi), în care studentul care îl semnează nu ar fi protejat de orice eventuală dorință de schimbare a taxei”, susțin inițiatorii legii.

Dacă legea va fi adoptată, odată ce un student a intrat la locurile cu taxă, cuantumul acesteia va rămâne neschimbat până la finalul studiilor, cu excepția indexării generate de rata inflației.

ADVERTISEMENT

Este puțin probabil însă ca legea să fie aplicată începând cu viitorul an universitar, 2021-2022. Proiectul abia a fost pus în dezbatere publică, urmând să intre în procesul legislativ efectiv în sesiunea parlamentară care va începe în toamnă. Chiar dacă va fi adoptat până la finele anului, el se va aplica în anul universitar următor celui deja aflat în curs, potrivit prevederilor Legii educației.

Universitățile cer mai mulți bani, dar oferă educație de calitate mai slabă

Într-un studiu realizat la finele anului trecut de către o agenție din subordinea Comisiei Europene indică majorări substanțiale ale taxelor în învățământul superior de stat în anul universitar 2020-2021 față de datele raportului din 2018.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor Comisiei Europene, citate de edupedu.ro, nivelul taxelor în domeniul studiilor de licență a crescut cu 25-37%, în funcție de specializări. Astfel, taxele din domeniul științelor sociale au crescut, în medie, de la 3.364 lei în 2018 la 4.606 lei în 2020, ceea ce reprezintă o creștere de 37%.

În domeniul IT și ingineriei taxele au ajuns la 8.061 lei, față de 6.221 acum doi ani. Cele mai mari taxe sunt pentru studenții în domeniul cinematografiei, care au crescut de la 27.357 lei în 2018 la 34.550 lei pentru anul universitar în curs, creșterea fiind de 25%.

Creșteri similare ale taxelor au fost observate și în domeniul studiilor de masterat. De remarcat este că în această perioadă, a scăzut și calitatea învățământului universitar românesc. Potrivit clasamentului Times Higher Education, în anul 2017-2018 România avea cinci universități în primele 1.000 ale lumii. În ultimul clasament, din septembrie 2020, numărul acestora scăzuse la două.

ADVERTISEMENT