News

Anunț oficial de la Guvern. În ce condiții pot ieși minorii din țară de acum înainte

Guvernul României a anunțat, joi, 25 aprilie, în ce condiții pot ieși minorii din țară. Au fost introduse noi modificări.
25.04.2024 | 20:42
Anunt oficial de la Guvern In ce conditii pot iesi minorii din tara de acum inainte
În ce condiții pot ieși minorii din țară de acum înainte. Foto Travel Planner
ADVERTISEMENT

Guvernul a anunțat, joi, 25 aprilie, în ce condiții pot ieși minorii din țară de acum înainte. Informațiile au fost furnizate după ședința Executivului, de către purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

În ce condiții pot ieși minorii din țară, anunț de interes

Connform deciziei, care a fost aprobată astăzi, părinții care însoțesc minorii în momentul plecării din România, dar și orice alte persoane majore, nu vor mai prezenta certificatul de cazier judiciar.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, procedurile de călătorie în astfel de cazuri au fost simplificate. Potrivit anunțului purtătorului de cuvânt al Guvernului, situația judiciară a adulților va putea fi verificată prin sistemul ROCRIS.

„Altă decizie de interes pentru cetăţeni se referă la simplificarea procedurilor de călătorie la ieşirea din ţară în cazul minorilor. În speţă, se elimină obligativitatea persoanei fizice majore, care însoţeşte minorul la ieşirea din ţară, de a prezenta certificatul de cazier judiciar.

ADVERTISEMENT

Poliţiştii de frontieră pot verifica situaţia judiciară a însoţitorilor adulţi ai minorilor prin intermediul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar ROCRIS. Cazierul judiciar poate fi emis astfel pe loc”, a transmis Mihai Constantin.

Astfel, verificarea se va face online, în timp real. Cu ajutorul sistemului ROCRIS, polițiștii de frontieră pot obține toate informațiile necesare și cele mai recente date regăsite în certificatul de cazier judiciar al unei persoane.

ADVERTISEMENT

Schimbări privind pașaportul simplu electronic

De asemenea, pașaportul simplu electronic va putea fi expediat prin curierat la orice adresă din România, potrivit acestei Hotărâri de Guvern. Costurile de expediere vor fi achitate de solicitanți.

„Sistemul va fi operaţionalizat de la data asigurării condiţiilor tehnice necesare. Deci, mai avem un pas. Dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2025”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Executivului.

ADVERTISEMENT

Amintim că odată cu intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim, părinții vor putea călători mai ușor cu copiii, deoarece nu mai sunt nevoiți să treacă prin controlul de frontieră. Însă, trebuie să aibă documentele asupra lor în cazul în care vor fi efectuate verificări aleatorii.

ADVERTISEMENT