News

Schimbări privind călătoriile cu avionul în spațiul Schengen. Ce trebuie să știe românii care au zboruri planificate din 31 martie

Românii vor avea parte de schimbări privind călătoriile cu avionul în spațiul Schengen. Ce proceduri vor fi respectate din 31 martie
27.03.2024 | 20:49
Schimbari privind calatoriile cu avionul in spatiul Schengen Ce trebuie sa stie romanii care au zboruri planificate din 31 martie
Schimbări privind călătoriile cu avionul în spațiul Schengen. Foto (descriptiv) Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vor fi introduse schimbări privind călătoriile cu avionul în spațiul Schengen, odată cu intrarea României și Bulgariei în zona de liberă circulație din Europa, cu frontierele aeriene și maritime. Românii trebuie să știe în ce condiții vor zbura din 31 martie.

Schimbări privind călătoriile cu avionul în spațiul Schengen, din 31 martie

Mai sunt câteva zile până când România va intra în spațiul Schengen aerian și maritim, iar acest lucru va aduce modificări importante. Procedurile pentru călătoriile în țările care fac parte din Schengen vor fi mult mai simple și rapide.

ADVERTISEMENT

Aeroporturile din întreaga țară vor renunța la controalele de la frontierele aeriene. Deja multe dintre ghișee au fost scoase din peisaj, urmând ca toate să dispară din 31 martie. Schimbările sunt deja vizibile pe Aeroportul Otopeni, acolo unde au fost mutate și porțile automate de control al actelor.

Ele vor exista doar în zona de unde se vor face plecările spre țări care nu fac parte din zona Schengen. Astfel, începând cu data de 31 martie, cei care au zboruri planificate în destinații din zona de liberă circulație nu se vor mai opri la ghișeele de control ale Poliției de Frontieră, pentru verificarea documentelor.

ADVERTISEMENT

După ce vor trece de controlul de securitate și cel al bagajelor, pasagerii vor merge direct la porțile de îmbarcare. Însă, trebuie menționat faptul că polițiștii de frontieră vor putea efectua verificări aleatorii.

Totodată, aceleași proceduri vor fi respectate și atunci când românii se întorc dintr-o țară Schengen. Pasagerii își vor ridica bagajul fără să fie nevoiți ca înainte să treacă prin zona de control ale actelor. Astfel, vom scăpa de cozile care apar la ghișeele Poliției de Frontieră.

ADVERTISEMENT

În ce condiții vor călători copiii

În cazul celor care vor călători în alte state, care nu aparțin spațiului de liberă circulație din Europa, precum Turcia, Marea Britanie sau Dubai, situația rămâne la fel ca până acum. Asta se va întâmpla și la terminalul sosiri.

De altfel, modificări vor fi făcute și în cazul părinților care călătoresc în străinătate cu copiii. Ei nu vor mai prezenta actele minorilor. Cu toate acestea, trebuie să le aibă asupra lor pentru verificările aleatorii.

ADVERTISEMENT

Dacă un copil călătorește însoțit de unul dintre părinți va fi nevoie de acordul notarial al celuilalt părinte sau sentință judecătorească, dacă vorbim de un părinte custode-unic. Acordul ambilor părinți este necesar dacă minorii călătoresc cu un alt adult.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: