News

România a intrat în Schengen pe cale aeriană și maritimă. Premierul Ciolacu: ”Avem un plan pentru aderarea completă până la finalul anului”

Oficial, la miezul nopții trecute, România a intrat în Schengen pe cale aeriană și maritimă. Marcel Ciolacu, anunț privind aderarea terestră la spațiul de liberă circulație.
31.03.2024 | 12:12
Romania a intrat in Schengen pe cale aeriana si maritima Premierul Ciolacu Avem un plan pentru aderarea completa pana la finalul anului
România, în Schengen cu frontierele aeriene și maritime. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Duminică, 31 martie 2024, România a intrat oficial în Spațiul Schengen. Deocamdată, s-a întâmplat pe cale aeriană și maritimă. Premierul Marcel Ciolacu dă asigurări că Guvernul pe care îl conduce are un plan și pentru aderarea pe cale terestră.

România, în Schengen cu frontierele aeriene și maritime

Zi istorică în România. Imediat după miezul nopții de 30 spre 31 martie, țara noastră a devenit membră în Spațiul Schengen, însă nu deplin, ci doar pe cale aeriană și maritimă.

ADVERTISEMENT

Astfel, românii care călătoresc în țările Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră la aeroporturi și porturi. Ei vor putea merge direct la porțile de îmbarcare, fără verificarea documentelor de călătorie la punctele de control ale Poliției de Frontieră. Rămân în funcțiune doar controalele la bagaje.

Aderarea unei ţări la spaţiul Schengen are ca efect ridicarea controalelor între frontierele interne dintre statele membre Schengen, care aplică în întregime acquis-ul Schengen, fiind creată o singură frontieră externă, unde controalele se desfăşoară conform unui set de reguli clare în materie de vize, migraţie, azil, precum şi măsuri referitoare la cooperarea poliţienească, judiciară sau vamală”, informează Poliția de frontieră.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim strict de Air Schengen, marea noutate este aceea că cetăţenii români nu trebuie să mai prezinte Poliţiei de frontieră documentele la călătorii în celelalte 28 de state (incluzând şi Bulgaria) din acest spaţiu.

MAI spune că persoanele ce călătoresc cu avionul în statele membre Schengen nu vor mai trece prin controlul de frontieră. Ministerul atenţionează că este nevoie, în continuare, ca pasagerii să aibă asupra lor un document de identitate (paşaport sau carte de identitate).

ADVERTISEMENT

La aeroport, se scanează permisul de îmbarcare şi se trece prin controlul de securitate şi al bagajelor, fără a se mai controla documentele. În continuare, dacă e cazul, oamenii legii vor putea efectua verificări de identitate pentru stabilirea situaţiei legale a persoanelor şi pentru prevenirea faptelor ilegale. Pentru deplasările în statele non-Schengen, condiţiile de călătorie rămân neschimbate.

Marcel Ciolacu, anunț privind aderarea terestră la spațiul de liberă circulație

Oficiali importanți ai statului au reacționat după aderarea la Schengen pe cale aeriană și maritimă. Cel mai important și optimist mesaj vine de la Palatul Victoria.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj postat pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu spune că aderarea României la Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime este ”o reuşită binemeritată de ţara noastră ca membru al UE”. Șeful Executivului punctează că există un plan guvernamental clar şi ferm asumat pentru aderarea completă până la sfârșitul anului în curs.

”România este de astăzi în Spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, o reuşită binemeritată de ţara noastră ca membru al Uniunii Europene. Beneficiile sunt evidente atât pentru cetăţenii români care pot călători mai uşor, cât şi pentru economia naţională, prin deschiderea unor noi oportunităţi în acest spaţiu de liberă circulaţie.

Este o victorie a României şi a tuturor celor care au crezut în acest proiect de ţară. Avem un plan guvernamental clar şi ferm asumat pentru aderarea completă la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului.

Am convingerea că prin seriozitate şi stabilitate vom realiza acest obiectiv, aşa cum am reuşit alte două proiecte majore – aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană – şi cum ne pregătim pentru a face parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică”, declară Ciolacu.

ADVERTISEMENT