News

Anunț oficial de la ministrul finanțelor: pensiile românilor cresc de la 1 ianuarie. Care e procentul

Ministrul finanțelor vine cu vești excelente pentru milioane de români: pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024. Care este procentul.
12.09.2023 | 17:05
Anunt oficial de la ministrul finantelor pensiile romanilor cresc de la 1 ianuarie Care e procentul
Vești bune pentru milioane de români de la ministrul finanțelor: pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a oferit marți, 12 septembrie, o veste bună pentru milioane de români. Acesta a spus că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile cresc cu un procent destul de important.

Vești bune pentru milioane de români de la ministrul finanțelor: pensiile cresc de la 1 ianuarie 2024

După avalanșele de scumpiri din 2023, începutul anului viitor vine cu majorări de venituri pentru milioane de cetățeni din România. Prezent marți după-amiază la o televiziune de știri, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că Executivul ia în calcul o variantă de majorare a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Oficialul liberal din Guvern a vehiculat și un procent al majorării. El a precizat că răspunsul final va fi dat de coaliția de guvernare. ”Sunt bani pentru creșterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei.

În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%. Procentul final va fi anunțat de coaliţia de guvernare“, a declarat ministrul finanțelor, marți, la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Același ministru Marcel Boloş a ținut să adauge că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Recent, și premierul Ciolacu a dat asigurări că aceste venituri vor fi indexate.

Creșterea efectivă a pensiilor, dacă se merge pe procentul de 14%

Încă de săptămână trecută, în spațiul public au apărut variante pe care le ia în calcul Guvernul pentru a majora pensiile. Două opțiuni ar fi pe masa Executivului. Fie pensiile vor fi indexate cu rata inflației, fie vor fi calculate diferit, în conformitate cu noua lege a pensiilor.

ADVERTISEMENT

Dacă s-ar merge pe prima variantă, cea a indexării cu rata inflației, pensia minimă va creste cu aproximativ 150 de lei. Mai exact, un procent de 14%. Dacă luăm exemplul unei pensii de 1.125 lei, beneficiarul va ajunge să încaseze 1.282 lei după această indexare.

Mult mai bine vor sta românii care au deja pensii în jurul a 3.000 de lei. Astfel, dacă vorbim despre un venit de 2.854 de lei, acesta va ajunge, după majorare, la peste 3.000 de lei, mai exact 3.253 de lei.

ADVERTISEMENT

Reamintim că, în țara noastră, recenta creștere a pensiilor a avut loc la 1 ianuarie 2023. Atunci, coaliția PNL-PSD-UDMR decidea creșterea punctului de pensie cu 12,5%.

ADVERTISEMENT