Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii, a declarat că guvernul Ciolacu are în vedere o majorare a pensiei minime, pentru a corecta inechităţile din sistem. Pensia minimă ar urma să crească de la 1.125 lei la 1.350 lei, iar punctul de pensie de la 1.785 lei la 2.142 lei, dar totul se va decide la Bruxelles, la sfârşitul lunii.
Unul dintre principalele obstacole pe care trebuie să le depăşească Executivul este acela de a asigurara finanțarea necesare pentru aceste majorări. Tocmai de aceea se vor discuta la Bruxelles diferite soluţii, majorările urmând să intre în vigoare la începutul anului viitor.
“Deși există un mecanism clar prevăzut în lege pentru indexarea pensiilor, este prematur să discutăm despre aceste schimbări începând cu 1 ianuarie 2024.
Cu toate acestea, se preconizează că mecanismul va acoperi inflația și creșterea salariului mediu brut, astfel încât pensiile să fie corelate cu necesitățile din sistem”, a declarat preşedintele Casei de Pensii, la RomâniaTV.
“Este evident că această reformă va necesita un efort suplimentar la bugetul de pensii pentru a asigura creșterea pensiilor și eliminarea inechităților existente. Dar, în final, pensionarii trebuie să beneficieze de un sistem echitabil și de un nivel de trai decent”, a adăugatDaniel Baciu.
La rândul ei, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, spune că în cazul în care noua Lege a pensiilor va fi gata până la 1 ianuarie 2024, atunci toate pensiile vor crește conform noului act normativ.
Conform unor surse guvernamentale, s-ar avea în vedere a creşterii pensiilor cu un procent de 16,4%, însă această cifră nu a putut fi confirmată din surse oficiale.
“Vom avea anul viitor cu siguranță o creștere a pensiilor, dar momentul la care se va face această creștere depinde de momentul la care vom avea finalizat noul proiect cu privire la pensiile din sistemul public”, spune ministrul Bucura-Oprescu.
În cazul în care în formula de majorare se va merge pe cadrul legislativ aflat în prezent în vigoare creşterea va fi făcută după formula elvețiană, a cărei formulă este suma inflației, plus jumătate din câștigul salarial mediu brut.