News

Anunțul ANM despre starea vremii: “Furtuni intense, ploi torențiale, grindină”. Când revine canicula

Alertă meteo de la ANM: Fenomene violente și schimbări bruște de temperaturi în România. Află cum va fi vremea în zona ta.
27.07.2023 | 07:16
Anuntul ANM despre starea vremii Furtuni intense ploi torentiale grindina Cand revine canicula
Schimbare bruscă de vreme: De la caniculă la furtuni violente în România. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

După două zile de temperaturi extreme, cu valori ce au depășit 40 de grade Celsius în întreaga țară, Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că de joi, 27 iulie, România va intra într-un proces de răcire treptată la nivelul întregii țări. Un val de aer rece, provenit din centrul Europei, va pătrunde inițial în Banat și zona Crișanei, apoi se va confrunta cu masa de aer fierbinte din centrul și sudul țării.

ANM anunță schimbări radicale

Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu, a avertizat că această schimbare bruscă de temperatură va aduce fenomene meteo violente în următoarele zile. Se așteaptă furtuni intense în mai toate regiunile țării, vijelii puternice, rafale de vânt ce ar putea atinge chiar 100 km pe oră, ploi torențiale și căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

Prognoza meteo arată că după ziua de joi, 27 iulie, se va resimți o răcire accentuată în Banat, unde temperaturile vor scădea în jurul valorii de 24 de grade. Cu toate acestea, tendința va fi de încălzire, iar săptămâna va încheia cu maxime termice în general de 30 – 31 de grade.

Potrivit ANM, “în Crișana, temperaturile vor coborî în jurul valorii de 22 de grade în data de 27 iulie, urmând ca apoi să crească, înregistrându-se maxime de 28 – 30 de grade la finalul săptămânii.

ADVERTISEMENT

În regiunea Transilvaniei, răcirea va fi accentuată, media regională a maximelor coborând la 20 – 22 de grade în data de 27 iulie. Ulterior, temperaturile vor crește treptat, urmând a se atinge maxime de aproximativ 28 de grade la sfârșitul săptămânii.

În Maramureș, răcirea va fi semnificativă în 27 iulie, când media maximelor va fi de 20 de grade, însă până la finalul săptămânii, temperaturile se vor încălzi și se vor atinge valori de 27 – 28 de grade.

ADVERTISEMENT

În Moldova, răcirea va fi de asemenea semnificativă în data de 27 iulie, când media maximelor va fi de 24 de grade, dar se va înregistra o creștere treptată până la maxime de 29 – 30 de grade.

Temperaturile vor scădea

În Dobrogea, temperaturile vor scădea joi și vineri (27 și 28 iulie), când media regională a maximelor va fi de 28 de grade. Nopțile vor fi tropicale în perioada 26 – 27 iulie, cu medii ale temperaturilor minime de 21 – 22 de grade, urmând să scadă la 16 – 17 grade în 28 și 29 iulie.

ADVERTISEMENT

În Muntenia, se va resimți răcirea în datele de 27 și 28 iulie, când media regională a temperaturilor maxime va fi de 26 – 28 de grade. Nopțile vor fi tropicale în perioada 26 – 27 iulie, cu medii ale temperaturilor minime de 18 – 21 de grade, urmând să scadă la 14 grade în 28 și 29 iulie.

În Oltenia, răcirea va fi înregistrată în data de 27 iulie, când media regională a maximelor va fi de 26 de grade, însă ulterior temperaturile vor crește, ajungând la valori de 30 – 33 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, posibil caniculară în anumite intervale.

În zona montană, răcirea va fi semnificativă în zilele de 27 și 28 iulie, când media maximelor va coborî la 12 de grade, iar minimele vor atinge valori de 6 – 8 grade. Începând cu data de 29 iulie, se estimează că media maximelor termice va fi de 18 – 20 de grade, iar a minimelor de 10 – 12 grade.

În ceea ce privește fenomenele asociate instabilității atmosferice, până în data de 27 iulie se vor înregistra rafale de vânt, descărcări electrice, averse și izolat grindină în anumite intervale. Probabilitatea pentru ploi va crește din nou spre sfârșitul lunii iulie și la început de august”.

 

ADVERTISEMENT