News

Cod portocaliu de ploi și vijelii în jumătate de țară. Vremea se schimbă radical în aceste județe

Vremea se va schimba în mai multe zone ale țării. Vor fi ploi și furtuni. Nu scăpăm nici de valul de căldură și caniculă.
21.07.2023 | 10:45
Cod portocaliu de ploi si vijelii in jumatate de tara Vremea se schimba radical in aceste judete
Cod portocaliu de ploi și vijelii în jumătate de țară. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de ploi și vijelii în jumătate de țară. Noi alerte meteo de vreme rea au fost emise, vineri dimineața, de către reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie.

Cod portocaliu de ploi și vijelii. Se schimbă vremea în aceste județe

Vremea se va schimba radical în mai multe județe din România. În cursul acestei zile, vor intra în vigoare un cod galben, dar și unul portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

Vineri, începând cu ora 15:00, va fi cod galben de ploi, vijelii și grindină, valabil pentru cea mai mare parte a țării. Avertizarea meteorologică va fi în vigoare până sâmbătă, 22 iulie, la ora 10:00.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Se se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp)”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, vineri, 21 iulie, de la ora 18:00 va intra în vigoare un cod portocaliu de vreme rea. Sunt vizate zone din Banat, Crișana, Maramureș, o parte din Transilvania și Oltenia, dar și nord-vestul Munteniei.

Harta ANM, Cod portocaliu de ploi și vijelii
Harta ANM, Cod portocaliu de ploi și vijelii, Sursa foto: Meteo Romania

Conform meteorologilor, în zonele menționate vor fi vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, descărcări electrice și ploi torențiale. Vântul va avea intensificări, urmând să se manifeste prin rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h.

ADVERTISEMENT

Caniculă în mai multe zone ale țării

Pe de altă parte, nu vom scăpa nici de caniculă. Vineri și sâmbătă, valul de căldură se menține în sudul și sud-estul teritoriului. Aici va fi cod galben de disconfort termic ridicat, temperaturile urmând să ajungă până la 37 de grade.

„Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, La începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica.”, avertizează meteorologii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sâmbătă, 22 iulie, județele Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Olt, Teleorman, Constanța și municipiul București se vor afla sub cod portocaliu de caniculă.

„Se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, au adăugat specialiștii ANM.

ADVERTISEMENT