News

Anunțul care îi sperie pe toți românii. Mulți nu își vor mai permite să plătească factura la energie

În contextul majorării prețurilor pentru energia electrică, președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, are un anunț sumbru pentru români.
10.10.2022 | 14:19
Anuntul care ii sperie pe toti romanii Multi nu isi vor mai permite sa plateasca factura la energie
Factura la energie electrică va genera mult stres. Foto: canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Calculele specialiștilor arată că factura la energie electrică va deveni o corvoadă pentru mulți români. La această situație se va ajunge după regularizarea din luna februarie.

Cât de mare ar putea fi factura la energie electrică

Potrivit celor declarate de Dumitru Chisăliță pentru Antena 3 CNN, urmează vremuri în care facturile la curent vor atinge valori care vor cântări greu în buzunarele românilor.

ADVERTISEMENT

În prim-plan sunt mai ales cei care stau la bloc și sunt dependenți de sistemele de termoficare. ”Închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în încălzirea cu energie electrică.Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Vom realiza o simulare cu ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

ADVERTISEMENT

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023”, a declarat președintele Asociației Energia Inteligentă.

Factura pentru un apartament cu trei camere

Mai departe, acesta a spus că din cauza faptului că în 2022 va fi depășit consumul mediu lunar de 300 kWh, se va ajunge la recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract.

ADVERTISEMENT

Ulterior, conform calculelor valabile pentru 12 luni, factura ar putea ajunge la 13.566 lei pentru un apartament cu două camere. În ceea ce privește un apartament cu trei camere, costul anual pentru energie electrică poate ajunge la 17.917 lei.

Pentru un apartament cu patru camere se poate plăti o factură de 22.100 lei, pentru consumul în 12 luni. Când vine vorba despre încălzirea cu energie electrică și folosirea ei pentru încălzirea apei, strict pentru lunile noiembrie și decembrie, facturile ar putea arăta astfel: 6.528 lei pentru un apartament cu două camere; 8.636 lei pentru un apartament cu trei camere; 10.676 lei pentru un apartament cu patru camere.

ADVERTISEMENT

Mai simplu spus, cei care locuiesc la bloc și din diverse motive nu au sau vor rămâne fără energie termică, ar putea avea costuri lunare de patru ori mai mari decât în anul 2021 pentru energia electrică.

ADVERTISEMENT
Tags: