News

Românii pot primi ajutor pentru încălzire. Ce sume se oferă și cine poate beneficia de această măsură

Românii care au nevoie de ajutor pentru încălzire pe timpul iernii pot depune cereri în acest sens începând cu 3 octombrie.
03.10.2022 | 16:36
Romanii pot primi ajutor pentru incalzire Ce sume se ofera si cine poate beneficia de aceasta masura
Ajutor de la stat. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit autorităților, ajutoarele pentru încălzire în sezonul rece 2022-2023 se acordă pentru patru surse de încălzire, mai exact energia termică, gazele naturale, energia electrică și alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Ajutor pentru încălzire în iarna 2022-2023 pentru români

Conform Antena 3, cei care pot beneficia de aceste ajutoare trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 de lei per membru de familie sau 2.053 de lei dacă e vorba de persoane singure.

ADVERTISEMENT

Dacă valoarea ajutorului pentru energie termică se calculează în funcție de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare sunt 250 de lei pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energie electrică și 320 de lei pentru alte surse de încălzire.

Important de reținut, de valorile maxime ale acestui ajutor pot beneficia doar acei solicitanți care au venituri sub 200 de lei. În restul cazurilor, ajutorul scade cu 10% în funcție de venitul familiei sau al persoanelor în cauză.

ADVERTISEMENT

Conform graficului, o familie care vrea să primească ajutor pentru gaze naturale și are un venit între 200-320 de lei membru de familie vor beneficia de un ajutor de 225 de lei. Între timp, familiile cu venituri între 320 și 440 de lei vor beneficia de 200 de lei.

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu energie termică

Ajutor termic
Ajutor termic

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu gaz

Ajutor gaze
Ajutor gaze

Valorile ajutorului pentru încălzirea cu lemne

Ajutor lemne
Ajutor lemne

Valorile ajutorului pentru energia electrică

Ajutor energie electrică
Ajutor energie electrică

Așadar, pentru familiile care au venitul la limita superioară a plafonului, de 1280-1386 de lei, ajutorul ajunge la doar 25 de lei.

ADVERTISEMENT

Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată (ex: energie termică, gaz metan, energie electrică, combustibili solizi sau gazoşi), iar suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie”, transmite Direcţia de Asistenţă Socială (DAS), cea care se ocupă de aceste ajutoare.

Oamenii interesați de aceste ajutoare trebuie să depună un dosar la DAS care să conțină acte doveditoare privind identitatea, veniturile, starea imobilului (chirie, proprietate), precum și facturi privind utilitățile avute.

ADVERTISEMENT

Românii trebuie să știe că, potrivit comunicatului oficial, nu sunt luate în calcul venituri din ”alocaţia pentru susţinerea familiei, alocaţia de stat pentru copii, prestaţii sociale şi buget personal complementar (prevăzute de Legea 448/2006), burse şcolare şi alte drepturi pentru copii, elevi şi tineri (inclusiv stimulentul educaţional, programul „Bani de liceu” etc.), venituri obţinute de zilieri, ajutoare de stat acordate în situaţii excepţionale (despăgubiri, sprijin financiar etc.) şi ajutoare sociale pentru participarea la programe de formare profesionale”.

”În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere a unor bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei nu se acordă. Dacă însă bunul existent este dat în folosinţă unei alte persoane, în cerere se vor trece veniturile obţinute ca urmare a valorificării acestor bunuri şi se va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire şi stimulentele pentru energie”, mai este precizat în document. Pentru persoanele care nu au venituri ANAF le va elibera o adeverință doveditoare în acest sens.

ADVERTISEMENT