News

Anunțul important pentru românii care au o casă sau un apartament. S-a schimbat legea, ce trebuie să faci dacă închiriezi

Ce trebuie să faci dacă închiriezi o casă sau un apartament, în 2024? S-a schimbat legea pentru toți proprietarii din România.
20.04.2024 | 13:00
Anuntul important pentru romanii care au o casa sau un apartament Sa schimbat legea ce trebuie sa faci daca inchiriezi
Anunțul important pentru românii care au o casă sau un apartament.. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă închiriezi o casă sau un apartament? Legea s-a schimbat pentru toți proprietarii din România, fiind implementate noi reglementări în 2024. Ce taxe plătesc românii dacă au o proprietate pe care o închiriază?

Ce trebuie să știe românii care au o casă și vor să o închirieze

Dacă până la începutul acestui an, persoanele care dețineau o casă sau un apartament pe care îl ofereau spre închiriere aveau posibilitatea de a alege cum să își achite taxele, în prezent situația este diferită. Specialistul în contabilitate, Cosmin Dumitrașcu, a vorbit despre noile modificări, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit expertului, în acest an s-a hotărât trecerea la un impozit forfetar de 20 la sută, față de 40 la sută, așa cum era în 2023. Prin urmare, persoanele care realizează venituri din chirii plătesc un impozit mai mare, care ajunge la 8%.

„În situația în care închiriam, anul trecut era în felul următor. În 2023, puteai să optezi pentru sistemul real și, pe baza bonurilor, sau a facturilor, sau a plăților pe care tu le înregistrai, puteai să îți optimizezi taxarea. Cu alte cuvinte, să îți scazi cheltuielile. Vine noul sistem de impozitare care spune în felul următor. Că trebuie să renunțăm la această aplicabilitate, la acest sistem de impozitare și oferim mediului 20% cotă forfetară.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem. Până la decembrie 2022 era o cotă forfetară de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul în realitate era de 6%. Acum, cota forfetară fiind de 20%, impozitul în realitate este de 8%”, a transmis Cosmin Dumitrașcu, conform sursei citate.

Expertul menționează că firmele care dețin proprietăți pe care le închiriază rețin impozitul de 8%, pe care îl dau către bugetul de stat, completându-se o declarația în acest sens. Mai mult, dacă veniturile lor trec de anumite limite, va fi depusă o declarație unică prin care se va plăti contribuția la sănătate.

ADVERTISEMENT

Cum vor proceda persoanele fizice

Dacă închirierea se face între persoane fizice va fi depusă declarația unică, în vederea achitării impozitului și contribuției la sănătate. „Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește.

Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a adăugat Cosmin Dumitrașcu.

ADVERTISEMENT

Modificările legislative au fost implementate cu scopul resposabilizării fiscale în cazul societăților din România. Aceleași măsuri se aplică și pentru persoanele fizice care dețin venituri din aceste activități.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori