News

Are sau nu voie proprietarul să intre în casa pe care a închiriat-o fără acordul chiriașului? Explicația din Codul Civil pe care puțini români o știu

Are sau nu voie proprietarul să intre în casa pe care a închiriat-o fără acordul chiriașului? Codul Civil oferă un răspuns clar.
10.09.2023 | 12:00
Are sau nu voie proprietarul sa intre in casa pe care a inchiriato fara acordul chiriasului Explicatia din Codul Civil pe care putini romani o stiu
Are sau nu voie proprietarul intre casa închiriat-o acordul chiriașului. Sursa foto: Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Are sau nu voie proprietarul să intre în casa pe care a închiriat-o fără acordul chiriașului? Iată o întrebare la care mulți români vor să afle care e răspunsul. Se pare că legea este extrem de clară în această privință.

Are sau nu voie proprietarul să intre în casa pe care a închiriat-o fără acordul chiriașului? Răspuns clar oferit de Codul Civil

În România, există foarte multe situații în care proprietarii locuințelor închiriate fac abuz de putere și efectuează vizite neanunțate în locuințele care sunt pe numele lor.

ADVERTISEMENT

Aceștia se consideră stăpâni absoluți și cred că dreptul de proprietate le conferă și alte drepturi legate de imobilele lor. Ei bine, se pune o întrebare în acest sens: au ei dreptul de a intra în casa închiriată?

Răspunsul în acest sens este foarte simplu și, oarecum, logic. În momentul în care închiriază, proprietarul renunță la folosința locuinței și o cedează, contra unui preț (chiria), chiriașului.

ADVERTISEMENT

Din acest punct decurge o consecință importantă, care e prevăzută și de Codul Civil: proprietarul renunță la posibilitatea sa de a intra în locuința închiriată oricând dorește și fără acordul chiriașului.

Așadar, din momentul în care se face un contract de închiriere, una din componentele dreptului de proprietate se duce la chiriaș. E vorba de folosința imobilului. Astfel, proprietarul nu are dreptul să intre oricând vrea în locuință. El trebuie să anunțe înainte chiriașul.

ADVERTISEMENT

La închirierea unui imobil de către proprietar, acesta cedează folosința imobilului, adică o înstrăinează pe o perioadă de timp, încasând pentru asta prețul, adică chiria. Contractul de închiriere este, în esență, o vânzare a folosinței pe termen limitat.

Când vinzi ceva, nu mai ai. Nu poate avea folosința și proprietarul, dar și chiriașul, așa încât trebuie înțeles clar că a avea drept de proprietate, uzufruct etc. nu înseamnă că poți intra acolo oricând. Nu mai e folosința ta, cât timp ai dat-o altcuiva. Nu se pot avea amândouă“, explică avocata Liliana Grădinaru, citată de Avocatnet.ro.

ADVERTISEMENT

Chiriașul poate denunța violarea de domiciliu

În cazul în care chiriașul se simte stânjenit, el are dreptul să denunțe contractul de închiriere, potrivit prevederilor Codului Civil. Pe motiv că nu beneficiază de folosirea locuinței așa cum a fost agreat între părți.

Cu alte cuvinte, a pătrunde în locuința chiriașului fără acordul său și fără să fie vorba de o situație excepțională înseamnă violare de domiciliu. Pe lângă drepturile legale, închirierea unei case ar trebui să se bazeze pe relațiile de bun simț dintre proprietar și chiriaș.

ADVERTISEMENT