News

Anunțul important pentru românii care au o casă sau un apartament. S-a schimbat legea, ce trebuie să faci dacă închiriezi

Ce trebuie să faci dacă închiriezi o casă sau un apartament, în 2024? S-a schimbat legea pentru toți proprietarii din România.
20.04.2024 | 13:00
Anuntul important pentru romanii care au o casa sau un apartament Sa schimbat legea ce trebuie sa faci daca inchiriezi
Anunțul important pentru românii care au o casă sau un apartament.. Foto pixabay
ADVERTISEMENT

Ce trebuie să faci dacă închiriezi o casă sau un apartament? Legea s-a schimbat pentru toți proprietarii din România, fiind implementate noi reglementări în 2024. Ce taxe plătesc românii dacă au o proprietate pe care o închiriază?

Ce trebuie să știe românii care au o casă și vor să o închirieze

Dacă până la începutul acestui an, persoanele care dețineau o casă sau un apartament pe care îl ofereau spre închiriere aveau posibilitatea de a alege cum să își achite taxele, în prezent situația este diferită. Specialistul în contabilitate, Cosmin Dumitrașcu, a vorbit despre noile modificări, în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT

Potrivit expertului, în acest an s-a hotărât trecerea la un impozit forfetar de 20 la sută, față de 40 la sută, așa cum era în 2023. Prin urmare, persoanele care realizează venituri din chirii plătesc un impozit mai mare, care ajunge la 8%.

„În situația în care închiriam, anul trecut era în felul următor. În 2023, puteai să optezi pentru sistemul real și, pe baza bonurilor, sau a facturilor, sau a plăților pe care tu le înregistrai, puteai să îți optimizezi taxarea. Cu alte cuvinte, să îți scazi cheltuielile. Vine noul sistem de impozitare care spune în felul următor. Că trebuie să renunțăm la această aplicabilitate, la acest sistem de impozitare și oferim mediului 20% cotă forfetară.

ADVERTISEMENT

Ce înseamnă cotă forfetară? Înseamnă acea uzură a casei pe care fiecare dintre noi o avem. Până la decembrie 2022 era o cotă forfetară de 40%. Cu alte cuvinte, impozitul în realitate era de 6%. Acum, cota forfetară fiind de 20%, impozitul în realitate este de 8%”, a transmis Cosmin Dumitrașcu, conform sursei citate.

Expertul menționează că firmele care dețin proprietăți pe care le închiriază rețin impozitul de 8%, pe care îl dau către bugetul de stat, completându-se o declarația în acest sens. Mai mult, dacă veniturile lor trec de anumite limite, va fi depusă o declarație unică prin care se va plăti contribuția la sănătate.

ADVERTISEMENT

Cum vor proceda persoanele fizice

Dacă închirierea se face între persoane fizice va fi depusă declarația unică, în vederea achitării impozitului și contribuției la sănătate. „Oricum, într-adevăr, una peste alta, tot i se reține, tot el plătește.

Numai că în situația în care discutăm de o firmă, reține impozitul și îl virează mai departe către ANAF, către Administrația Finanțelor Publice, în ideea în care beneficiază mai devreme de acești bani, prin declarația unică, având în vedere că termenul este 25 mai, anul viitor, impozitul îl achită proprietarul abia la scadență în momentul respectiv”, a adăugat Cosmin Dumitrașcu.

ADVERTISEMENT

Modificările legislative au fost implementate cu scopul resposabilizării fiscale în cazul societăților din România. Aceleași măsuri se aplică și pentru persoanele fizice care dețin venituri din aceste activități.

ADVERTISEMENT