News

Anunțul momentului pentru proprietarii de apartament. Decizia a fost luată, schimbare mare pentru cei care locuiesc la bloc

Un anunț important vine pentru toți proprietarii de apartament din România. Noile reglementări aduc o schimbare pentru cei care locuiesc la bloc.
30.03.2024 | 12:42
Anuntul momentului pentru proprietarii de apartament Decizia a fost luata schimbare mare pentru cei care locuiesc la bloc
Proprietarii de apartament din România, vizați de o schimbare legislativă importantă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Vine o modificare importantă pentru proprietarii de apartament din România. Decizia a fost luată în urmă cu doar trei zile și aduce o schimbare pentru cetățenii care locuiesc la bloc.

Proprietarii de apartament din România, vizați de o schimbare legislativă importantă. Decizia aduce o schimbare pentru cei care locuiesc la bloc

Pe 27 martie 2024, mai exact la mijlocul acestei săptămâni, în Monitorul Oficial s-a publicat Ordinul nr. 7/2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum.

ADVERTISEMENT

Sunt informații noi pe care un consumator trebuie să le cunoască. Noul regulament se aplică la repartizarea consumurilor de energie termică şi a costurilor aferente între consumatorii din imobilele de tip condominiu.

Vorbim de acele imobile care sunt alimentate cu energie termică de la sistemul de alimentare centralizată, iar distribuţia energiei termice se realizează vertical.

ADVERTISEMENT

E important de subliniat că Regulamentul de mai sus nu se aplică la repartizarea consumurilor de energie termică şi a costurilor aferente între consumatorii din imobilele de tip condominiu în care sunt montate contoare individuale destinate măsurării directe a consumului de energie termică, la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă, iar distribuţia energiei termice se realizează orizontal.

De notat că cei din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au rolul de a se asigura de respectarea prevederilor prezentului ordin.

ADVERTISEMENT

Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare începând cu data de 1 august 2024”, se arată pe site-ul de profil Lege5.ro.

Acest nou regulament de repartizare urmărește respectarea următoarelor principii:

  • asigurarea unei repartizări echitabile a consumurilor de energie termică înregistrate de contorul de la branşament între consumatorii din condominiu;
  • proprietarii/utilizatorii apartamentelor şi/sau spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de locuinţă care beneficiază direct ori indirect, individual sau colectiv, de energia termică consumată în condominiu trebuie să participe cu o cotă-parte la achitarea acesteia;
  • protecţia consumatorilor din condominiu;
  • utilizarea eficientă a resurselor energetice;
  • transparenţa modului de repartizare a consumurilor de energie termică între apartamentele şi/sau spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă dintr-un condominiu.
ADVERTISEMENT

ANRE anunță că, după data intrării în vigoare a prezentului ordin, ”orice alte prevederi din reglementările emise anterior, care au acelaşi obiect cu cele din prezentul ordin, îşi încetează aplicabilitatea”.

ADVERTISEMENT