News

Probleme cu e-Factura, anunțul ANRE și ANAF. Formatul facturilor la energie electrică şi gaze, incompatibil cu sistemul

Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu la începutul anului. Problemele au apărut deja, iar ANRE și ANAF încearcă să le soluționeze.
15.02.2024 | 11:21
Probleme cu eFactura anuntul ANRE si ANAF Formatul facturilor la energie electrica si gaze incompatibil cu sistemul
Probleme cu e-Factura, anunțul ANRE și ANAF. Foto Facebook
ADVERTISEMENT

Sistemul e-Factura devenit obligatoriu la începutul acestui an, reprezentând un mijloc de digitilizare, care trebuie să ajute contribuabilii și să diminueze frauda fiscală. Însă, au fost semnalate anumite probleme.

Ce se va întâmpla cu e-Factura. Anunțul ANRE și ANAF

Formatul facturilor la energie electrică și gaze naturale este imcompatibil cu sistemul e-Factura. Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a transmis că încearcă să rezolve această situație încă de la finalul anului trecut.

ADVERTISEMENT

„Pentru ca emiterea şi transmiterea facturii în sistemul RO e-Factura către clienţii noncasnici să se poată realiza cu respectarea reglementărilor ANRE, este necesară armonizarea regulamentelor de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali”, informau, în noiembrie 2023, Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER) şi Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Concret, reprezentanții asociațiilor spuneau că ar trebui făcute modificări privind dispozițiile referitoare la „informaţiile din cuprinsul facturii cu legislaţia privind facturarea în sistemul RO e-Factura”. S-a semnalat faptul că „numărul limitat de câmpuri/formatul câmpurilor prevăzut de portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu permite încărcarea tuturor informaţiilor obligatoriu a fi incluse în factura de energie electrică/gaze naturale şi în anexele ataşate acesteia conform reglementărilor ANRE”.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, reprezentanții ANRE, ANAF și cei ai furnizorilor de energie și gaze au format un grup de lucru. În urma discuțiilor, au fost găsite anumite soluții cu scopul de a rezolva problemele.

Cum vor fi rezolvate problemele

Au fost găsite metode tehnice pentru a include informațiile în formatul XML RO e-Factura. De asemenea, potrivit Profit.ro, au fost identificate soluții de reglementare pentru „armonizarea prevederilor din regulamentele ANRE de furnizare privind conţinutul facturilor cu prevederile şi formatele privind facturarea în sistemul RO e-Factura”.

ADVERTISEMENT

În acest sens, a fost elaborat un proiect care prevede modificarea regulamentelor de furnizare a energiei și gazelor. Mai exact, va fi schimbată structura informațiilor ce sunt incluse în factură, precum și cea a elementelor unde apar detaliile de facturare.

„Draftul modifică structura elementelor ce trebuie incluse în factură, pentru corelare cu câmpurile disponibile în sistemul electronic RO e-Factura, structura elementelor ce constituie detaliile de facturare, şi care se pot include în factură sau în documentele anexate facturii.

ADVERTISEMENT

Precum şi prevederile referitoare la modalitatea de transmitere a facturii în cazul clienţilor noncasnici, având în vedere modificările introduse prin sistemul RO e-Factura”, arată sursa citată.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: