News

Toți proprietarii de apartament trebuie să-și monteze acest dispozitiv în următorii 4 ani. Riscă amenzi uriașe dacă nu fac asta

Proprietarii de apartament sunt obligați să-și monteze acest aparat în următorii patru ani. În caz contrar, riscă să primească amenzi mari.
23.03.2024 | 17:00
Toti proprietarii de apartament trebuie sasi monteze acest dispozitiv in urmatorii 4 ani Risca amenzi uriase daca nu fac asta
Proprietarii de apartament riscă amenzi uriașe dacă nu-și montează acest aparat. Sursa foto: colaj Fanatik/ Unsplash/ Freepik
ADVERTISEMENT

Proprietarii de apartamente din România trebuie să cunoască această informație. Riscă amenzi uriașe dacă nu-și montează acest dispozitiv, devenit obligatoriu încă de la începutul anului trecut.

Proprietarii de apartament trebuie să-și monteze acest aparat

De la data de 1 ianuarie 202 și până la finalul anului 2028, toți proprietarii de apartamente sunt obligați să-și monteze contoare inteligente, deși până anul trecut doar două milioane de astfel de dispozitive au fost montate.

ADVERTISEMENT

Românii care și-au montat contoarele până anul trecut, nu au achitat nicio taxă, însă, ulterior, Guvernul a impus un tarif. De menționat este că acest contor inteligent obligatoriu va funcționa la capacitate maximă după ce va fi integrat într-un sistem de măsurare inteligentă.

Alături de alte aparate, aparatul va transmite către un concentrator de date, în mod securizat, către sistemul central, toate informațiile colectate. Este vorba despre consumul de energie electrică, curba de sarcini, dar și alte valori ale parametrilor energiei electrice, după cum notează antena3.ro. 

ADVERTISEMENT

Totul se va realiza prin sistemul  de comunicații PLC, power-line communication. Totodată, semnalele WiFi nu vor fi utilizate și nici generate de acest aparat de măsurare impus de autorități.

Cât costă montarea

În timp ce amenzile sunt uriașe pentru cei care nu-și montează contor inteligent devenit obligatoriu, costurile instalării nu depășesc 100 de euro. Totuși, consumatorii de energie sunt nevoiți să plătească mai multe facturi.

ADVERTISEMENT

Ei vor suporta o parte din costurile aferente montării dispozitivului. De menționat este că aparatele inteligente sunt în conformitate cu toate cerințele și normele de mediu românești și intracomunicare.

Totodată, contoarele inteligente sunt marcate CE și vin la pachet cu certificatul de conformitate. Acesta atestă că produsul nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor și nu are impact negativ asupra mediului.

ADVERTISEMENT

Distribuitorii de energie electrică sunt cei care montează dispozitivele, costurile fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție. ANRE a anunțat că cei care au consumul anual mai mare decât pragul stabilit de instiuție, precum și cei care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10kW, au fost obligați să-și monteze sisteme inteligente de măsurare până pe 1 ianuarie 2024.

ADVERTISEMENT