News

Anunțul momentului pentru toți angajații din România. Până când își mai pot lua zile libere din concediul pe 2022 și 2023

Angajații din România primesc vești importante în prag de sărbători. Datele până la care își mai pot lua zile libere din concediul pe 2022 și 2023.
02.12.2023 | 18:03
Anuntul momentului pentru toti angajatii din Romania Pana cand isi mai pot lua zile libere din concediul pe 2022 si 2023
Până când își mai pot lua zile libere din concediul pe 2022 și 2023 angajații din România. Prevederile din Codul Muncii. Sursa foto: Wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Toți angajații cu acte legale din România trebuie să aibă cunoștință despre prevederile din Codul Muncii referitoare la zilele libere. Care sunt datele până la care își mai pot lua zile libere din concediul pe 2022 și 2023, conform unor noi prevederi.

Până când își mai pot lua zile libere din concediul pe 2022 și 2023 angajații din România. Prevederile din Codul Muncii

Un lucru unanim acceptat și cunoscut de toată lumea este acela că dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaților. Codul Muncii precizează clar că ”dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări”.

ADVERTISEMENT

În România, durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare. Termenul exact se stabilește în contractul individual de muncă. Trebuiesc respectate legea și contractele colective de muncă aplicabile.

Un alt aspect care trebuie cunoscut și niciodată neglijat este acela că sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum și zilele libere plătite, stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.

ADVERTISEMENT

În prezent, mulți români se întreabă până când își mai pot lua zile libere din concediul de odihnă pe 2022 și 2023? De regulă, aceste zile libere se efectuează în fiecare an.

Dacă salariatul, din varii motive, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual.

ADVERTISEMENT

Dacă ne referim la situația concediilor pentru 2022 și 2023, trebuie spus că românii nu trebuie să-și facă griji. Ei mai au timp să-și folosească timpul liber. Astfel, legea prevede ca zilele de concediu care nu au fost efectuate în anul 2022, pot fi luate până la data de 30 iunie 2024. Dacă ne referim la cele pe anul în curs, angajatul are dreptul să solicite concediu până pe 30 iunie 2025.

Ce se întâmplă cu concediul de odihnă în cazul în care ai avut zile de medical

Unele firme se confruntă cu situații în care salariații lor au multe zile restante din concediu de odihnă ca urmare a unor perioade îndelungate de incapacitate de muncă atestate prin concedii medicale.

ADVERTISEMENT

În Codul Muncii regăsim explicația și rezolvarea acestei situații. Se spune acolo că ”la stabilirea duratei concediului de odihnă anual, perioadele de incapacitate temporară de muncă și cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal și concediului pentru îngrijirea copilului bolnav se consideră perioade de activitate prestată”. Mai exact, nu va fi diminuat numărul zilelor de concediu prevăzute în contractul individual și/sau colectiv de muncă.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
7 persoane executate săptămâna aceasta! ”Opriți-vă!” De ce au fost condamnate + Promisiunea...
7 persoane executate săptămâna aceasta! ”Opriți-vă!” De ce au fost condamnate + Promisiunea a fost încălcată
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după...
Un cuplu din Cluj a rămas fără niciun ban și fără mașină după ce a dat click pe un anunț de pe internet
A început o afacere în 2017, apoi a reușit să își construiască un...
A început o afacere în 2017, apoi a reușit să își construiască un adevărat imperiu: „Ideile pur și simplu vin. Nu am nici un plan de business”
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Când trebuie schimbat permisul auto. Modificare importantă pentru şoferi
Când trebuie schimbat permisul auto. Modificare importantă pentru şoferi
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de...
După cât timp poți urca la volan dacă ai băut un pahar de țuică de 40 de grade. Experiment inedit cu etilotestul VIDEO
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a...
O mamă indignată a scris un bilet pentru educatoarea fiicei sale și l-a lipit pe caserola de mâncare. Ce o învățase dascălul
Doliu în familia regală din Marea Britaniei după ce Regele Charles a fost...
Doliu în familia regală din Marea Britaniei după ce Regele Charles a fost diagnosticat cu cancer. Anunțul trist făcut în urmă cu puțin timp
Vești bune pentru șoferi. Multe abuzuri ale polițiștilor ar putea dispărea
Vești bune pentru șoferi. Multe abuzuri ale polițiștilor ar putea dispărea
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă...
Românii care au dreptul la al 13-lea și al 14-lea salariu. Prima leafă se dă înainte de vacanţa de vară
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și...
Zodiile din horoscop care renasc în martie 2024. Vor aduce fericire, noroc și bani pentru persoanele dragi