Life

Ce este concediul suplimentar. Angajatorul nu îți va spune niciodată despre el, deși există în Codul Muncii și e legal

Ce reprezintă concediul suplimentar, reglementat prin lege prin Art. 147 din Codul Muncii. Informațiile pe care le ascund, de obicei, companiile.
11.03.2023 | 14:30
Ce este concediul suplimentar Angajatorul nu iti va spune niciodata despre el desi exista in Codul Muncii si e legal
Ce reprezintă concediul suplimentar, reglementat prin lege prin Art. 147 din Codul Muncii 2023. Informațiile pe care le ascund, de obicei, companiile. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Ce este concediul suplimentar. Angajatorul nu îți va spune niciodată despre el, deși există în Codul Muncii și este legal. Care este numărul de zile de care poți beneficia în plus în fiecare an și ce categorii îl pot lua.

Ce reprezintă concediul suplimentar, reglementat prin lege prin Art. 147 din Codul Muncii. Informațiile pe care le ascund, de obicei, companiile

Concediul de odihnă suplimentar este reglementat prin articolul 147 din Codul Muncii care spune că anumite persoane au nevoie de o durată de timp în plus pentru a-și reface capacitatea de muncă în fiecare an.

ADVERTISEMENT

Pe lângă cele 21 de zile primite de la statul român salariații care lucrează în condiții grele, periculoase sau vătămătoare primesc de la angajatorii câteva zile libere. În această categorie se mai află nevăzătorii, alte persoane cu handicap și tinerii în vârstă de până la 18 ani.

Așadar, concediul de odihnă suplimentar are un număr de cel puțin 3 zile lucrătoare. Aceste libere se stabilesc prin contractul colectiv de muncă, conform codulmuncii.ro. În plus, polițiștii pot beneficia de aceeași regulă.

ADVERTISEMENT

Articolul 13 din Hotărârea 1578/2002, spune că în afara concediului de odihnă, oamenii legii care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebite, vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an la un concediu de odihnă suplimentar cuprins între 3 şi 14 zile calendaristice.

Liberele pe care le pot primi românii de la statul român

Liberele pe care le pot primi românii de la statul român și de care nu vei afla niciodată de la angajator nu sunt deloc puține la număr. Spre exemplu, legislația muncii spune că se primește o zi liberă pentru cei care donează sânge.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oamenii au posibilitatea să-și suplimenteze concediul anual cu o zi atunci când se autorecenzează sau când se îngrijesc de sănătatea copilului. Totodată, se oferă 3 zile libere pentru fertilizarea in vitro.

În plus, cetățenii români primesc zile libere pentru evenimentele importante, printre care se află nunta, botezul sau înmormântarea. Pentru cununia civilă statul român oferă 5 zile libere plătite, în timp ce pentru căsătoria unui copil al angajatului se oferă 2.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, pentru schimbarea locului de muncă în cadrul aceleași companii, dar cu mutarea domiciliului în altă localitate Codul Muncii ne spune că putem primi 5 zile. Pentru decesul unei persoane de gradul 1 se primesc 3 zile, iar pentru decesul bunicilor, fraților și surorilor o zi.

ADVERTISEMENT