News

Până când mai pot fi luate zilele de concediu rămase nefolosite la sfârșit de an. Ce spune Codul muncii

Se apropie perioada sărbătorilor, când angajații își fac socoteala în legătură cu numărul zilelor de concediu pe care nu au au reușit să le efectueze până acum.
18.11.2023 | 21:12
Pana cand mai pot fi luate zilele de concediu ramase nefolosite la sfarsit de an Ce spune Codul muncii
Angajații care au concediu pe care nu l-au efectuat anul trecut mai au la dispoziție câteva luni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Angajații români beneficiază, așa cum se întâmplă în toate țările civilizate, de dreptul la concediu, pe care trebuie să-l efectueze în limita a minim 20 de zile pe an.

Care este data limită pentru concediul din 2022

Deși angajatorul are obligația de a respecta acest drept în contul persoanei cu care a semnat un contract individual de muncă, angajatul are la dispoziție doar o anumită perioadă în care își poate efectua concediul.

ADVERTISEMENT

Astfel, deși Codul muncii prevede că ”dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunțări sau limitări”, angajatul își poate pierde zilele de concediu dacă nu le efectuează într-un interval de 18 luni, începând cu anul următor.

Astfel, legea prevede ca zilele de concediu care nu au fost efectuate în anul 2022, pot fi luate până la data de 30 iunie 2024. De asemenea, pentru cele pe anul 2023, angajatul are dreptul să solicite concediu până la 30 iunie 2025.

ADVERTISEMENT

Când se plătesc zilele de concediu care nu au fost luate

După această dată, zilele de concediu rămase neefectuate se consideră pierdute, iar legea nu prevede plata acestora, decât într-o singură situație: atunci când contractul încetează.

”Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisa numai în cazul încetării contractului individual de munca”, se arată în Codul muncii, potrivit Gândul.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, legea prevede obligația angajatului de a-și efectua zilele de concediu în timpul anului în curs. Acesta își poate amâna concediul de la un an la altul doar ”din motive justificate”. În acest caz, angajatorul este obligat să respecte perioada de 18 luni în care să-i permită angajatului să-și ia concediul.

Zilele de concediu se plătesc

Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabilește prin contractul individual de muncă, cu respectarea legii și proporționat cu activitatea prestată într-un an calendaristic.

ADVERTISEMENT

Zilele petrecute de un angajat în concediu de odihnă se consideră perioade de activitate prestată, sunt plătite integral și nu afectează vechimea în muncă.

ADVERTISEMENT