News

Anunțul momentului pentru toți românii din străinătate. Ce se va întâmpla când vor trimite bani în România, schimbarea e uriașă

Românii din străinătate primesc o veste excelentă. Ce se va întâmpla, în următorul an, atunci când vor trimite bani în România.
10.03.2024 | 17:00
Anuntul momentului pentru toti romanii din strainatate Ce se va intampla cand vor trimite bani in Romania schimbarea e uriasa
Veste excelentă pentru toți românii din străinătate. Ce se va întâmplă când vor trimite bani în România. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Anunț extrem de important pentru milioanele de români aflați în străinătate. Ce se va întâmpla când vor trimite bani în România. Decizia luată recent la nivelul Uniunii Europene.

Veste excelentă pentru toți românii din străinătate. Ce se va întâmplă când vor trimite bani în România

O schimbare uriașă vizează transferul de bani din alte state ale Uniunii Europene către România. Luna trecută, Uniunea Europeană a adoptat un regulament care obligă toate băncile ca, începând din 2025, să ofere plăți instant în toate țările din blocul comunitar, la același tarif ca un virament clasic.

ADVERTISEMENT

Cele 27 state membre UE, au aprobat, în Consiliul Uniunii Europene, noul regulament. După intrarea în vigoare, această reglementare privind plăţile instant va permite consumatorilor şi companiilor din UE şi ţările din Spaţiul Economic European să transfere bani în mai puţin de 10 secunde.

Se va putea face asta în orice moment al zilei, inclusiv în afara programului de lucru obişnuit, nu doar în aceeaşi ţară dar şi într-un alt stat membru UE. ”Furnizorii de servicii de plăţi, precum băncile, vor fi obligaţi să ofere servicii de trimitere şi primire de plăţi instant în euro.

ADVERTISEMENT

Comisioanele care se aplică, dacă este cazul, nu trebuie să fie mai mari decât cele pentru viramentele standard”, a explicat Consiliul într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Termenul în care băncile sunt obligate să implementeze măsura

Regulamentul UE anunță și termenul până la care băncile din Europa sunt obligate să implementeze măsura. Unitățile financiare din zona euro vor trebui să furnizeze plăţi instant cel mai târziu la 18 luni după intrarea în vigoare a noului regulament.

ADVERTISEMENT

Acesta lucru este programat pentru luna aprilie, adică înainte de toamna lui 2025. Dacă vorbim de statele care nu au adoptat încă moneda unică, băncile de aici vor beneficia de un răgaz suplimentar, până în 2027, şi posibil chiar până în 2028, pentru plăţile dintr-un cont în moneda naţională.

Plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (în cazul unei urgențe medicale, de exemplu).

ADVERTISEMENT

În plus, acestea contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul”, au mai precizat reprezentanții CE.

ADVERTISEMENT