News

Ministrul Agriculturii, reacţie la decizia UE legată de folosirea pesticidelor: “Avem datoria să ascultăm vocea fermierilor”

Ministrul Agriculturii salută decizia anunţată de Ursula von der Leyen de retragere a unui proiect de lege pentru reducerea pesticidelor la plante.
06.02.2024 | 15:22
Ministrul Agriculturii reactie la decizia UE legata de folosirea pesticidelor Avem datoria sa ascultam vocea fermierilor
Ministrul Agriculturii salută decizia C.E. de retragere a unui proiect de lege care trebuia să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE. Sursa foto: Facebook / Florin Barbu / Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a decis să retragă prevederile controversate din regulamentul privind utilizarea produselor de protecție a plantelor, în urma protestelor fermierilor, precum și a opoziției exprimate de către mai mulți oficiali. Astfel, ministrul Agriculturii, salută această decizie.

Reacția ministrului Barbu la decizia UE legată de folosirea pesticidelor

Aceste prevederi, care vizau limitarea utilizării anumitor substanțe chimice în agricultură, au fost considerate ineficiente și nedrepte față de fermierii din statele membre, inclusiv din România, iar asta fost unul dintre motivele pentru care zeci de mii de fermieri au ieșit în stradă să protesteze.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii din România, Florin Barbu, a salutat decizia președintelui Comisiei Europene și a subliniat că aceasta reprezintă un pas în direcția corectă pentru viitorul agriculturii din fiecare stat membru.

„Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor.

ADVERTISEMENT

Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii”, a scris Florin Barbu într-o postare pe Facebook.

Barbu și-a mai exprimat, de asemenea, recunoștința față de colegii europarlamentari PSD pentru votul lor împotriva propunerii de Regulament care ar fi afectat negativ fermierii români.

ADVERTISEMENT

Europarlamentarii PNL susțin și ei decizia retragerii controversatului proiect

Siegfried Mureșan, europarlamentar PNL, a salutat, de asemenea, decizia președintelui Comisiei Europene de a retrage propunerea privind reducerea nejustificată a consumului de pesticide în Europa. El a arătat cât de importantă este apărarea unei agriculturi sustenabile și protejarea mediului.

Mureșan a evidențiat necesitatea de a colabora cu fermierii în atingerea acestor obiective, în loc să li se impună măsuri restrictive, luând în considerare nevoile și particularitățile fiecărui stat membru.

ADVERTISEMENT

În ce context a fost anulat proiectul privind utilizarea pesticidelor

Decizia de retragere a prevederilor contestate din Regulamentul SUR vine în contextul în care numeroase state membre și oficiali europeni și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul negativ pe care aceste măsuri le-ar fi avut asupra sectorului agricol și a economiei.

Specialiștii spun că retragerea acestor prevederi reprezintă un pas important în direcția asigurării unei abordări echilibrate și eficiente în ceea ce privește reglementările referitoare la utilizarea produselor de protecție a plantelor în agricultură.

ADVERTISEMENT
Tags: