News

Apare bancnota de 0 euro. Statul din UE care o pune în vânzare din februarie

Din luna februarie, într-un stat din Uniunea Europeană apare bancnota de 0 euro. Cum arată și la ce preț poate fi achiziționată.
16.01.2024 | 20:07
Apare bancnota de 0 euro Statul din UE care o pune in vanzare din februarie
Bancnota de 0 euro, pusă în vânzare, din februarie, în Franța. Cum arată. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Începând cu luna februarie, într-un important stat din Uniunea Europeană va fi pusă în vânzare bancnota de 0 euro. Cum arată aceasta și care este prețul pentru care poate fi achiziționată.

Bancnota de 0 euro, pusă în vânzare, din februarie, în Franța. Cum arată

Anul 2024 este unul extrem de important pentru statul francez. Pe 6 iunie, Franța sărbătorește cea de-a 80-a aniversare a debarcărilor din Ziua Z. Pentru a marca evenimentul, Hexagonul anunță că o nouă bancnotă va fi pusă în circulație începând cu luna februarie.

ADVERTISEMENT

Astfel, cu ocazia marcării a opt decenii de la Debarcarea în Normandia, în Franța va apărea pe piață la vânzare o bancnotă comemorativă de 0 euro. Ea va putea fi achiziționată, de luna viitoare, la prețul de 3 euro.

Această bancnotă va avea inscripționate pe ea mai multe referințe istorice. Atrag atenția trei date cu o mare însemnătate pentru istoria acestui stat european: 18 iunie 1940 (apelul generalului De Gaulle), 6 iunie 1944 (Debarcarea) și 8 mai 1945 (semnarea armistițiului).

ADVERTISEMENT

Mai apar pe ea și fotografii cu evenimente semnificative: Debarcarea, Rezistența, Eliberarea Parisului sau chiar afișul apelului din 18 iunie. Nu lipsește un mesaj important: ”Onoare bărbaților și femeilor din toate națiunile care s-au unit pentru a ne elibera țara”.

Cum arată această bancnotă de 0 euro

Bancnota comemorativă de 0 euro este produsă de Oberthur Fiduciaire, o companie privată și unul dintre producătorii istorici de bancnote și certificate oficiale din Franța. Va fi produsă în ediție limitată: 3.000 de exemplare.

ADVERTISEMENT

Aceasta va include toate caracteristicile de securitate standard găsite pe o bancnotă obișnuită, cum ar fi un fir metalic de securitate, un filigran și microimprimare, notează connexionfrance.

Fiecare bancnotă este marcată cu un număr de serie de la 000001 la 003000. Cu toate acestea, spre deosebire de bancnotele euro reale din UE, cele de 0 euro nu prezintă simbolul ”€” sau semnătura președintelui Băncii Centrale Europene.

ADVERTISEMENT

În România, în 2023, a fost lansată la Botoșani cea de-a 12-a bancnotă comemorativă ”Zero euro“ din România. Era dedicată geniilor născute pe meleagurile botoșănene. Au fost puse în vânzare 11.000 de exemplare, pentru 21 de lei bucata.

ADVERTISEMENT
Tags: