News

Apele uzate, planul de urgență al Spaniei împotriva secetei. „Fiecare picătură contează”

Spania reutilizează apele uzate pentru agricultură. Planul de urgență al primului producător de fructe și legume din Uniunea Europeană.
21.06.2023 | 16:32
Apele uzate planul de urgenta al Spaniei impotriva secetei Fiecare picatura conteaza
Spania este țara europeană cea mai afectată de lipsa apei / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Apele uzate sunt refolosite pentru agricultură în Spania, țara europeană cea mai afectată de incendii, din cauza unei secete fără precedent. De asemenea, autoritățile sunt îngrijorate de deturnarea ilegală a apei, care agravează criza. Mulți fermieri sunt conectați ilegal la rețea, contribuind la epuizarea rezervelor de apă. Luna trecută, guvernul spaniol a deblocat peste 2,2 miliarde de euro în cadrul unui plan de urgență pentru a atenua lipsa apei.

„A doua viață” pentru apele uzate

Acum, unele regiuni folosesc metoda reutilizării apelor uzate, în momentul când ploaia devine din ce în ce mai mult o raritate. Una din aceste regiuni spaniole este Murcia care se bazează pe apele uzate, aproape 100% din acestea fiind reutilizate. Este un model care se dovedește atractiv în multe alte țări. „Apa de aici este încă murdară. Dar în cele din urmă va fi limpede, fără bacterii”, spune Carlos Lardin, directorul de operațiuni al Esamur, organismul public responsabil cu gestionarea apelor uzate în această regiune din sud-estul Spaniei, în fața unui bazin dreptunghiular.

ADVERTISEMENT

La picioarele sale, apa de culoare kaki bolborosește într-un rezervor de degresare, agitată de un ventilator puternic. Aceasta este prima etapă înainte de cernere, filtrare, tratare biologică și decantare, toate acestea fiind necesare pentru a da apelor uzate „o a doua viață”, potrivit acestui inginer în vârstă de 45 de ani.

Murcia: 100 de stații de tratare a apei

Murcia, care se declară primul producător de fructe și legume din Uniunea Europeană, în ciuda climatului său extrem de arid, și-a propus o provocare uriașă în urmă cu 23 de ani pentru a compensa lipsa cronică a resurselor de apă: să reutilizeze apele uzate pentru a iriga livezile și grădinile sale. Pentru a realiza acest lucru, a fost construită o rețea de 100 de stații de tratare a apelor uzate. La fel ca în alte părți ale Europei, aceste stații recuperează și tratează apa din canalizare, dar cu o etapă suplimentară de dezinfecție pentru a putea fi reinjectată în câmpuri.

ADVERTISEMENT

Acest tratament, care utilizează filtre de nisip și raze ultraviolete, garantează că apa „nu este contaminată” și nu va transmite bacterii, „cum ar fi E.coli”, la fructe și legume, explică șeful Esamur. Ca urmare a acestei strategii, 98% din apele reziduale din regiune sunt acum reutilizate, față de o medie de 9% în Spania, 5% în UE și abia 1% în țări ca Franța, potrivit cifrelor guvernului spaniol, scrie Boursorama.

„Fiecare picătură de apă contează”

Aceasta este o contribuție esențială într-un moment în care guvernul de la Madrid a redus recent transferurile de apă din râul Tajo, amenințat cu secarea, către regiunea Murcia. Potrivit Esamur, 15% din irigațiile agricole din regiune provin din apele reziduale. „Nu este suficient” pentru a acoperi nevoile, dar „este totuși important”, spune Feliciano Guillen, șeful asociației responsabile de distribuirea apei între agricultorii din regiune.

ADVERTISEMENT

Acest punct de vedere este împărtășit de Jose Penalver, care deține 10 hectare pe dealurile de deasupra satului Campos del Rio. „Orice resursă (de apă) este bună”, „indiferent de unde provine”, spune acest cultivator de caise în vârstă de 52 de ani. Pe câmpul său, un sistem automatizat de picurare limitează irigarea la strictul necesar, udând două ore pe zi. Fără apa reciclată, „totul aici ar fi uscat”, insistă Penalver, pentru care „fiecare picătură de apă contează”.

Mai ieftin decât desalinizarea apei de mare

Conștient de această provocare și dornic să își protejeze agricultura amenințată de încălzirea globală, guvernul spaniol s-a angajat, la jumătatea lunii mai, să sporească rata de reutilizare a apelor uzate la nivel național, deblocând 1,4 miliarde de euro pentru a construi infrastructuri similare cu cea din Murcia. „Apa este o resursă prețioasă care poate fi și reciclată. Merită efortul”, a insistat la începutul acestei luni ministrul pentru Tranziție Ecologică, Teresa Ribera. Ea a precizat că este necesar să se sprijine „micile municipalități”, „care au cele mai mari dificultăți în a face aceste investiții”.

ADVERTISEMENT

Potrivit Asociației spaniole de desalinizare și reciclare a apelor uzate (Aedyr), 27% din cele 2.000 de stații de tratare a apelor uzate din Spania sunt în prezent capabile să asigure un tratament care să facă posibilă reutilizarea apei. Un procent care ar putea crește rapid. Mai puțin costisitoare decât desalinizarea apei de mare, reciclarea apelor uzate atrage, de asemenea, interesul altor țări – cum ar fi Franța, unde președintele Emmanuel Macron a anunțat la sfârșitul lunii martie că dorește să crească reutilizarea apelor uzate la 10%, pe baza modelului spaniol.

Toate acestea contribuie la interesul manifestat față de exemplul din Murcia. În ultimele luni, „numeroase delegații străine au venit să viziteze instalațiile noastre”, inclusiv „din Liban, Argentina, Germania și Franța, mărturisește Carlos Lardin, care este încântat de acest interes. Este o ocazie de a evidenția avantajele acestei resurse de apă, care, în opinia sa, va deveni esențială: „nu depinde de climă și garantează o cantitate stabilă pentru irigații”.

Europa se încălzește mai repede decât restul lumii

Clima în Europa s-a încălzit cu 2,3 grade față de era preindustrială, au anunțat recent Organizația Meteorologică Mondială (OMM) și programul european de monitorizare a climei Copernicus. Această cifră este cu atât mai impresionantă cu cât este de două ori mai mare decât în restul lumii în aceeași perioadă.

„Europa este regiunea din lume care se încălzește cel mai rapid”, a declarat profesorul Petteri Taalas, secretarul general al OMM. Aceste „temperaturi ridicate au exacerbat secetele intense și răspândite, au alimentat incendii de pădure violente, responsabile de a doua cea mai mare suprafață arsă înregistrată vreodată și au provocat mii de victime”, a subliniat el.

„Măsuri concrete pentru climat”

Cu ocazia summitului de la Paris „pentru un nou pact financiar mondial”, care va avea loc pe 22 și 23 iunie, 13 lideri au publicat miercuri o declarație în care s-au angajat să „avanseze cu măsuri concrete” pentru o „tranziție ecologică echitabilă și favorabilă incluziunii”. 13 șefi de stat, șefi de guvern și lideri politici, printre care Emmanuel Macron și Joe Biden, s-au angajat miercuri, 21 iunie, într-un articol de opinie publicat în cotidianul francez Le Monde, să „avanseze cu măsuri concrete” pentru o „tranziție ecologică echitabilă și incluzivă”.

Tranziția către emisii zero

„Lucrăm de urgență pentru a ne asigura că sistemul nostru face mai mult pentru oameni și pentru planetă”, afirmă liderii în scrisoarea publicată cu ocazia summitului de la Paris. Semnată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de cancelarul german Olaf Scholz, de premierul britanic Rishi Sunak și de președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, petiția solicită „tranziția către o lume cu emisii nete zero”.

Avertizați de „riscul existențial pe care îl reprezintă pentru societățile și economiile noastre” dezastrele provocate de schimbările climatice, aceștia s-au angajat să „lucreze la măsuri concrete pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, pentru prosperitatea noastră, a oamenilor și a planetei”.

Printre ceilalți semnatari se numără președintele Consiliului European, prim-ministrul Japoniei și președinții Emiratelor Arabe Unite, Africii de Sud, Kenyei și Senegalului. Toți recunosc necesitatea de a „investi peste tot pe termen lung”. Aceștia pledează pentru acordarea cu prioritate a subvențiilor și a împrumuturilor la rate preferențiale pentru combaterea sărăciei și „atenuarea schimbărilor climatice și a pierderii biodiversității”, urmate de introducerea de „împrumuturi pe termen lung pentru a investi în reziliența economică, socială și infrastructurală”.

 

ADVERTISEMENT
Tags: