News

Aplicaţia COVID-19 va fi lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii! Cum va controla răspândirea coronavirusului

10.05.2020 | 16:13
Aplicatia COVID19 va fi lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii Cum va controla raspandirea coronavirusului
ADVERTISEMENT

Mai multe ţări şi-au lansat aplicaţii de detectare şi localizare a persoanelor cu simptome de COVID-19, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii doreşte să vină în sprijinul celor care nu dispun de mijloace pentru a dezvolta astfel de programe.

Aplicaţia COVID-19 va fi lansată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii!

Bernardo Mariano, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat într-un interviu pentru Reuters că organizaţia vrea să lanseze în această lună, la nivel mondial, o aplicaţie de evaluare a simptomelor bolii şi de detectare a persoanelor cu care bolnavii intră în contact.

ADVERTISEMENT

Reprezentantul OMS susţine că orice guvern poate lansa o versiune personalizată a acestei aplicaţii, însă apliaţia de bază va ajuta ţările “care nu au nimic”.

Organizaţia vrea să adauge o funcţie de localizare a persoanelor cu care se intră în contact şi, în acest sens, a apelat la Apple şi Google pentru a putea utiliza tehnologiile lor din domeniu. Cei doi mari giganţi au convenit că vor colabora în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Aplicaţia OMS ar oferi mai multe informaţii despre coronavirus

Chestiunile legale privind viaţa privată a împiedicat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să se implice până acum, a spus Mariano. Apple şi Google au promis că se vor folosi un sistem descentralizat care va asigura protecţia datelor personale, dar încă există îngrijorări legate de faptul că anumite companii vor folosi informaţiile pentru a obţine profituri ulterior.

Chiar şi o versiune de bază a aplicaţiei de evaluare şi detectare a simptomelor s-ar putea dovedi vitală. O aplicaţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii disponibilă la nivel global ar oferi mai multe informaţii despre coronavirus şi ar determina testarea mai multor persoane.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, localizarea persoanelor cu care se intră în contact poate fi la fel de crucială după relaxarea măsurilor de siguranţă, pentru că ar detecta o mai mare acurateţe răspândirea virusului şi ar ajuta la limitarea restricţiilor de circulaţie.

Apple şi Google au anunţat în aprilie că vor colabora

Rivalii Apple şi Google au convenit şi au anunţat pe 10 aprilie că vor coopera pentru a dezvolta o urmărire descentralizată a oamenilor care au fost în legătură cu persoanele infectate cu COVID-19. Tehnologia folosită este Bluetooth.

ADVERTISEMENT

Potrivit presei americane, numărul total de utilizatori de Apple şi Android Google este de aproximativ 3 miliarde, aproape jumătate din populaţia globului. Oficialii au anunţat că datele şi viaţa privată sunt protejate.