News

Apple a pierdut 200 de miliarde de dolari în două zile. O măsură a Chinei a dus la prăbuşirea pe bursă a gigantului american

Un set de interdicţii avute în vedere de guvernul de la Beijing a destabilizat puternic preţul pe bursă al acţiunilor Apple.
08.09.2023 | 16:58
Apple a pierdut 200 de miliarde de dolari in doua zile O masura a Chinei a dus la prabusirea pe bursa a gigantului american
Apple este pe cale să primească o lovitură grea din partea Chinei Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Acțiunile Apple au scăzut cu 2,9 la sută, după informații conform cărora China intenționează să extindă interdicția de utilizare a iPhone-urilor în agențiile și companiile deținute de guvern.

Apple, afectată de cea mai mare scădere, după noiembrie 2022

Investitorii sunt acum îngrijorați de capacitatea celei mai valoroase companii publice din lume de a opera în a doua economie a lumii. Apple a înregistrat miercuri cea mai mare scădere la bursă din ultima lună. Ulterior, Apple a închis joi cu o scădere de 2,9% și a suferit cea mai mare pierdere procentuală de două zile consemnată după luna noiembrie. Compania a pierdut aproximativ 200 de miliarde de dolari în două zile, iar acțiunile sale au în prezent cel mai slab randament în indicele Dow Jones Industrial Average.

ADVERTISEMENT

Interdicțiile vehiculate la Beijing ar putea fi un semn rău pentru Apple, potrivit CNN. China este cea mai mare piață externă pentru produsele companiei americane, iar vânzările chineze au reprezentat aproximativ o cincime din veniturile totale ale companiei anul trecut.

Apple nu dezvăluie vânzările de iPhone pe țară, dar analiștii de la firma de cercetare TechInsights estimează că au existat mai multe vânzări de iPhone în China decât în ​​Statele Unite în ultimul trimestru. În plus, Apple produce majoritatea iPhone-urilor sale în fabrici din China.

ADVERTISEMENT

Mai mulți analiști de pe Wall Street apreciază că restricțiile arată că chiar și o companie care are o relație bună cu guvernul chinez și o prezență substanțială în cea de-a doua cea mai mare economie a lumii nu este imună la escaladarea tensiunilor dintre cele două țări.

Relațiile chino-americane s-au înrăutățit în ultimii ani, deoarece Washingtonul încearcă să restricționeze accesul Chinei la tehnologii cheie, inclusiv tehnologii de ultimă oră, iar Beijingul încearcă să-și reducă dependența de tehnologia americană.

ADVERTISEMENT

Compania chineză Huawei a lansat săptămâna trecută noul smartphone Mate 60 Pro, care este alimentat de un cip avansat produs de producătorul chinez de cipuri SMIC (0981.HK) și marchează o descoperire importantă pentru cele două companii aflate sub incidenţa sancțiunilor americane. Departamentul de Comerț al SUA a transmis joi seara că lucrează pentru a obține mai multe informații „despre caracterul și compoziția” cipului, care ar putea încălca restricțiile comerciale.

„Restricțiile în vigoare din 2019 au doborât Huawei și l-au forțat să se reinventeze – cu un cost substanțial pentru guvernul chinez”, a adăugat Departamentul de Stat. „Lucrăm continuu pentru a evalua și, atunci când este cazul, a actualiza controalele noastre pe baza mediului dinamic de amenințare și nu vom ezita să luăm măsurile adecvate pentru a proteja securitatea națională a SUA”.

ADVERTISEMENT

Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan, le-a confirmat reporterilor că guvernul SUA încearcă să obțină mai multe informații despre cipul Huawei. „Există o serie de metode diferite prin care puteam să ajungem la o înțelegere exactă cu ce avem de-a face aici”, a spus Sullivan. „Nu pot să vă dau un număr exact de zile, dar cu siguranţă acest lucru nu va dura luni”, a mai afirmat el.

Sancțiunile SUA au redus accesul Huawei la instrumentele de fabricare a cipurilor esențiale pentru producerea celor mai avansate modele de telefoane, afectând astfel afacerile companiei și permițând Apple să preia o cotă semnificativă de pe piața chineză.

ADVERTISEMENT