News

Aproape 100 de angajați vor rămâne pe drumuri la Tulcea. Câte salarii vor primi drept compensație

Cel puțin 86 de angajați din totalul de 186 ai combinatului de alumină din Tulcea vor rămâne pe drumuri, însă vor primi mai multe salarii drept compensație.
01.04.2024 | 19:23
Aproape 100 de angajati vor ramane pe drumuri la Tulcea Cate salarii vor primi drept compensatie
Aproape 100 de angajați vor rămâne pe drumuri la Tulcea. Câte salarii vor primi drept compensație. Foto: Alum Tulcea
ADVERTISEMENT

Conform Sindicatului Liber Alum Tulcea, angajații sunt deja în preaviz și vor primi opt salarii și jumătate drept plată compensatorie pentru disponibilizare. Anunțul a fost făcut de președintele sindicatului, Darie Andrian. Din totalul de 86 de angajați doar trei sunt colaboratori și 61 sunt muncitori.

Aproape 100 de angajați vor rămâne pe drumuri la Tulcea

“Aceştia vor pleca în preaviz la finele celor 20 de zile. Au ales să vină în primele două săptămâni la muncă, pentru ca în următoarele două săptămâni să-şi caute ceva de muncă. Vor pleca cu salarii compensatorii, conform Contractului colectiv de muncă“, a anunțat Darie Andrian, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Liderul de sindicat a anunțat că deja se fac demersuri pentru a le găsi noi locuri de muncă acestor muncitori, în timp ce Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă va acorda servicii de preconcediere începând cu data de 9 aprilie 2024.

Din păcate acest combinat are șanse foarte mici să se mai pună pe picioare în viitorul apropiat. “Şansele ca Alum să repornească există doar în cazul în care Alro Slatina va reporni cele trei hale oprite.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă un contract de energie ferm, cu un preţ rezonabil, nu precum ofertele pe care ştiu că le-au primit cumva cei de la Alro pentru anul viitor de 7 lei pe kilowatt, preţuri exorbitante, în condiţiile în care România este alături de Germania şi Olanda la cele mai mari preţuri în Europa, iar state vecine cu noi au maximum jumătate din preţul nostru la energie.

Ca să nu mai vorbesc că Ucraina are 6 eurocenţi pe kw, iar la noi e 42 eurocenţi pe kw. Diferenţa este colosală. Nu ai cum să devii concurent cu alte societăţi similare în condiţiile astea”, a explicat liderul sindical. Așa cum era de așteptat, oamenii puși pe liber sunt ”dezamăgiți”, însă nu există momentan o altă soluție pentru ei.

ADVERTISEMENT

Combinatul din Tulcea pune pe liber aproximativ 100 de angajați

“Majoritatea sunt dezamăgiţi, pentru că a tot existat speranţa asta, că Guvernul va lua o decizie, iar Alro va avea un contract de energie ferm, pe un preţ corect. Toată lumea spune că războiul (declanşat de Rusia, n.red.) e de vină pentru majorarea de preţuri. Mie mi-e teamă că de fapt e o producţie micşorată voit de energie, tocmai pentru a creşte preţul la energie. E mai uşor să produci un kw şi să-l vinzi cu preţul a trei kw”, a concluzionat Darie Andrian.

Combinatul de alumină din Tulcea face parte din grupul Vimetco și e deținut de miliardarul rus Vitali Matsitski. În 2022 aproximativ 780 de oameni munceau aici, însă au rămas puțin sub 100 din cauza disponibilizărilor provocate de prețurile crescute ale energiei electrice și gazelor din țara noastră.

ADVERTISEMENT

Combinatul a fost înființat în 1973 și asigura atunci materia primă necesară combinatului din Slatina. Combinatul din Tulcea era considerat unul dintre principalii angajatori din Tulcea, iar în ultimii ani combinatul a atras mai multe fonduri europene pentru ca producția de aici să fie făcută conform normelor europene de protecție a mediului.

ADVERTISEMENT