News

Aproape 2 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, din decembrie. Vezi dacă ești printre ei. Nu are legătură cu vechimea autoturismului

Circa 1,8 milioane de români se vor găsi, în luna decembrie, în imposibilitatea de a ieși cu mașina din țară. Ce vor fi nevoiți să facă
17.09.2023 | 11:02
Aproape 2 milioane de romani nu vor mai putea iesi cu masina din tara din decembrie Vezi daca esti printre ei Nu are legatura cu vechimea autoturismului
Circa 2 milioane de români nu mai pot ieși cu mașina din țară din decembrie Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu
ADVERTISEMENT

Este vorba despre cei care au polițe de asigurare RCA de la Euroins, firmă aflată în prezent în procedură de faliment. Pentru aceste polițe, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat o prelungire a valabilității care va expira în data de 7 decembrie 2023.

Aproape 2 milioane de români nu vor mai putea ieși cu mașina din țară, din decembrie

Potrivit legislației în vigoare, în eventualitatea unui control, șoferul trebuie să dețină o poliță RCA valabilă. Astfel că, cei care au asigurări la Euroins, le vor putea utiliza, inclusiv în afară țării, însă doar până la 7 decembrie. Până la aceeași dată vor putea fi încheiate, de asemenea, constatări de soluționare amiabilă în caz de accident.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru a evita orice surpriză, asigurații Euroins pot renunța la polițele încheiate cu asiguratorul falimentar și să încheie o asigurare nouă. În plus, își pot chiar recupera diferența de primă de la Fondul de Garantare a Asiguraților, dacă pe polița veche nu există daune.

Potrivit Poliției de Frontieră, în cadrul controalelor efectuate la graniță, documentele solicitate trebuie să fie valabile, prezentate în original și să corespundă categoriei din care face parte vehiculul condus.

ADVERTISEMENT

”La controlul de frontieră este verificată valabilitatea documentelor, fapt pentru care cartea de identitate/pașaportul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare valabil al autoturismului, Cartea Verde care este asociată poliței de asigurare pentru răspundere limitată RCA și documentul care atestă efectuarea inspecției tehnice periodice trebuie prezentate în original, potrivit informațiilor de pe site-ul Poliției de Frontieră.

Falimentul Euroins ar putea costa până la 5 miliarde de lei

De reținut este faptul că, la un astfel de control, nu are importanță dacă șoferul este sau nu și proprietarul autoturismului. Poliția de Frontieră precizează că ”personalul Poliției de Frontieră nu solicită alte documente suplimentare din care să reiasă raporturile juridice dintre conducătorul autovehiculului și proprietarul mijlocului de transport (procură, contract de închiriere, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, împuternicire etc.)”.

ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai mari companii de asigurări din România, Euroins avea cea mai mare pondere în piața de asigurări RCA. Deținea aproximativ 27% din piața RCA la momentul când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a retras autorizația de funcționare, în martie 2023.

La 9 iunie 2023, momentul deschiderii procedurii de faliment, erau în vigoare peste 2 milioane de polițe RCA Euroins, iar în prezent sunt încă valabile aproape 1,8milioane de astfel de polițe.

ADVERTISEMENT

Datele furnizate de lichidatorul judiciar al Euroins, CITR, arată că falimentul companiei ar putea costa până la 5 miliarde de lei. Lichidatorul a identificat în ultimele trei luni aproximativ 60.000 de potențiali creditori în registrele Euroins, potrivit Digi24.ro.

ADVERTISEMENT