News

Certificatul verde nu va mai fi valabil fără doza a treia de vaccin? Ce spune Raed Arafat despre Omicron și restricțiile de sărbători

Șeful DSU spune că este foarte probabil ca certificatul verde să nu mai fie valabil fără doza a treia de vaccin. Raed Arafat face, de asemenea, declarații despre Omicron și restricțiile de sărbători
21.12.2021 | 10:14
Certificatul verde nu va mai fi valabil fara doza a treia de vaccin Ce spune Raed Arafat despre Omicron si restrictiile de sarbatori
ADVERTISEMENT

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență spune că există o posibilitate destul de mare ca certificatul verde să nu mai fie valabil fără doza a treia de vaccin. De asemenea, acesta face declarații cu privire la tulpina Omicron, respectiv la restricțiile de sărbători.

Certificatul verde nu va mai fi valabil fără doza a treia de vaccin?

Raed Arafat spune că, în urma cercetărilor, a fost observat faptul că persoanele imunizate cu doar două doze de vaccin nu sunt la fel de protejate împotriva coronavirusului precum ar fi dacă ar avea și doza booster. De aceea, în unele țări din Europa doza a treia este necesară pentru ca certificatul verde să mai fie valabil.

ADVERTISEMENT

Șeful DSU precizează că în România nu au fost încă astfel de discuții, dar este posibil ca măsura să fie adoptată la nivel european.

“Sunt mai multe țări care au luat o astfel de decizie, în Austria, Israel și alte țări. Pe plan european sunt țări care solicită a treia doza să fie obligatorie pentru a se recunoaște certificatul verde, dar aceste decizii se pot lua unitar la nivel european, la nivelul Uniunii Europene.

ADVERTISEMENT

Această decizie se ia pe bază științifică și avem studii clare care arată că oamenii cu doar 2 doze și pentru care a trecut ceva timp de la vaccinare au protecție foarte scăzută, mai ales în fața noilor variante.

Este posibil ca în cazul în care nu ai booster-ul să se considere că cele două doze au expirat. Sunt studii științifice efectuate în centre universitare și există argumente științifice în acest sens. Dacă studiile arată că rămâi fără imunitate, atunci este posibil ca și la noi să se considere că două doze nu asigură suficientă imunitate”, menționează Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Ce spune Raed Arafat despre Omicron

Omicron va deveni, inevitabil, tulpina dominantă în țara noastră. Totuși, trasmiterea acesteia poate fi întârziată, spune șeful DSU.

“Cu cat vom intarzia, cu atat va fi mai lin atat impactul sanitar, cat si in ceea ce priveste celelalte aspecte, inclusiv cele economice”, subliniază Raed Arafat.

ADVERTISEMENT

Acesta consideră că, deși formele de boală în urma infectării cu Omicron sunt mai puțin severe față de variantele precedente, răspândirea tulpinii poate avea un impact major asupra sistemului sanitar.

“Studiile și analizele făcute spun că vaccinurile actuale au un grad de protecție, mai ales pentru a nu face forme grave și a nu ajunge cu un grad de infecție la spital. Deja 2 doze nu mai sunt suficiente pentru a recunoaște că o persoană este vaccinată.

Chiar dacă serveritatea e mai scazută, dacă ea infectează mult mai mulți oameni, impactul asupra sectorului sanitar va fi mult mai mare. Asta înseamnă că vom continua să avem un număr semnificativ de cazuri în ATI și UPU.

Eu nu aș sta liniștit acum. Aș lua scenariul ceva mai pesimist și dacă se va întampla altfel atunci vom schimba“, a mai spus secretarul de stat in MAI.

Ce spune Raed Arafat despre situația românilor carantinați

Modificarea regulilor de acces în țară a creat haos la vămi în momentul întoarcerii românilor acasă de sărbători.

Raed Arafat explică că aceste restricții au fost necesare, pentru a preveni răspândirea noii variante a virusului COVID-19.

“Persoanele vaccinate venite din UE  plus cele trecute prin boală e mai ușor să vină decat cele nevaccinate. Cei care se prezintă fără test din zona roșie intră în carantină pentru 14 zile. Astfel de măsuri o să le vedeți aplicate și în alte țări UE”, precizează Raed Arafat.

Mii de români au fost carantinați la intrarea în țară, deoarece nu aveau nici vaccinul făcut, nici testul Covid.

“Sper că vor sta în carantină. Faptul că ești carantinat și ești prins ieșit e o infracțiune, e o problemă serioasă. Ați văzut cu jucătorii din rugby din Africa de Sud. Mulți erau testați. Am avut doar un caz, apoi au început să apară infectări. Carantina are un rol, trebuie să se înțeleagă asta”, mai subliniază secretarul de stat în MAI.

În ceea ce privește formularul de localizare, Raed Arafat spune că acesta trebuie completat înainte de a ajunge la graniță, la fel ca în alte țări.

Ce sfaturi dă Raed Arafat celor care merg în vizită la rude de sărbători

Șeful DSU recomandă cetățenilor să fie atenți atunci când merg în vizita la rude de sărbători, mai ales acum, când noua tulpină Omicron se răspândește cu rapiditate.

Acesta îi sfătuieste pe români să își facă un test Covid înainte de vizita la rude. De asemenea, masca ar trebui purtată în cazul în care reuniunile de familie se desfășoară cu mai mulți oameni.

“La bunici dacă vrem să mergem, mai ales cei care vin din afară, poate a fi testat nu e rău. Să știm că nu avem o problemă. Dar să se înțeleagă, nu e obligativitate. E o decizie individuală. Eu am zis foarte clar care e abordarea, masa nu se ia cu mască. Asta înseamnă că putem să ne protejăm mai mult dacă nu suntem pozitivi“, explică Raed Arafat.

Șeful DSU îi sfătuiește să fie prudenți și pe cei care vor să meargă la colindat, reamintind importanța purtării măștii de protecție atunci când într-un spațiu închis se află mai multe persoane.

ADVERTISEMENT
Tags: