Life

Arheologii au descoperit mormântul Sfântului Nicolae. Unde se află, de fapt

Mormântul Sfântului Nicolae a fost descoperit recent de o echipă de arheologi. Unde se află, de fapt, rămășițele acestuia.
20.10.2022 | 12:00
Arheologii au descoperit mormantul Sfantului Nicolae Unde se afla de fapt
Unde se află mormântul Sfântului Nicolae. Sursa foto: doxologia.ro/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

A fost descoperit mormântul Sfântului Nicolae după ce arheologii au găsit rămășițele unei biserici antice, în Turcia. În Evul Mediu, aceasta a fost acoperită de apele Mării Mediterane.

Mormântul Sfântului Nicolae, descoperit de arheologi

Sfântul Nicolae a trăit între anii 270 și 343 d.Hr, fiind un sfânt cunoscut pentru generozitatea sa. Acesta le dădea bani celor nevoiași, iar în calendarul ortodox este sărbătorit pe 6 decembrie.

ADVERTISEMENT

Pentru a proteja mormântul sfântului, o altă biserică s-a construit deasupra fundației celei antice. Arheologii au descoperit recent mozaicul și podelele de piatră ale bisericii construite inițial.

Sfântul Nicolae a trăit și a murit în Turcia, în orașul grec Myra, actualul Demre, potrivit descoperirii pe care arheologii au făcut-o de curând.

ADVERTISEMENT

Între secolele X-XII, biserica bizantină construită pe fundația antică a fost un lăcaș de cult pentru creștinii ortodocși, fiind înconjurată de statui ale Sfântului Nicolae.

Biserica ar fi fost descoperită pentru prima dată în 2017, atunci când arheologii au găsit spații goale între podea și pământ.

ADVERTISEMENT

La momentul respectiv, echipa a anunțat că este posibil să fi găsit mormântul Sfântului Nicolae. Arheologii au fost nevoiți să lucreze atent și încet pentru a nu distruge locul.

“Prima biserică s-a scufundat odată cu creșterea nivelului Mării Mediterane, iar câteva secole mai târziu, o nouă biserică a fost construită deasupra.

ADVERTISEMENT

Am ajuns la rămășițele primei biserici și a podelei pe care Sfântul Nicolae a pășit.”, a spus Osman Eravsar, expert în conservarea patrimoniului cultural, potrivit stirileprotv.ro.

Cine a fost Sfântul Nicolae

Sfântul Nicolae s-a născut în anul 270 d.Hr. în satul Patara, într-o familie înstărită. Și-a pierdut părinții după ce aceștia au murit în timpul unei epidemii, iar toată averea lor i-a rămas fiului.

Fiind un creștin adevărat, Sfântul Nicolae l-a urmat pe Iisus Hristos în dăruirea către cei nevoiași. Faptele sale nu au fost expuse în documentele istorice, însă au fost transmise prin intermediul povestirilor.

În secolul IV, Sfântul Nicolae a devenit episcop în Myra. La scurt timp însă a fost închis de împăratul roman Dioclețian deoarece creștinii erau persecutați la acea vreme.

Ulterior, Sfântul Nicolae a fost eliberat sub legile împăratului Constantin cel Mare.

Potrivit rapoartelor, Sfântul Nicolae ar fi fost înmormântat în biserica ridicată în numele său, dar locul în care se află rămășițele sale a fost un mister până acum.

Cercetătorii consideră că Sfântul a fost înmormântat în biserica din Demre, fiind lăsat acolo până în secolul XI. Inițial se credea că rămășițele sale au fost furate de negustori în 1087 și aduse în orașul italian Bari.

Atunci ar fi fost furate, de fapt, osemintele greșite, după cum au sugerat arheologii din Turcia. Cele aduse în Italia ar fi fost ale unui preot anonim.

În prezent, moaștele Sfântului Nicolae se află în biserica San Nicola din Bari, din secolul XI. Au fost achiziționate fragmente din biserici din toată lumea.

ADVERTISEMENT
Tags: