Life

Sfântul Nicolae 2021. Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să faci ca să-ţi meargă bine

Pe 6 decembrie 2021 este sărbătorit Sfântul Nicolae. Află ce tradiții și obiceiuri trebuie să respecți în această zi importantă pentru creștini ca să-ți meargă bine.
05.12.2021 | 15:29
Sfantul Nicolae 2021 Traditii si obiceiuri Ce trebuie sa faci ca sati mearga bine
Sfântul Nicolae 2021. Tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respecți pe 6 decembrie. Sursa foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ziua de 6 decembrie 2021 este importantă pentru creștinii ortodocși întrucât este sărbătorit Sfântul Nicolae. Sunt câteva tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte în această zi.

Considerat și „Făcătorul de minuni”, Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății, apreciat mai ales de copii, fiind și protectorul lor.

ADVERTISEMENT

Sfântul Nicolae deschide și sezonul sărbătorilor de iarnă. Mulți români încep să-și împodobească bradul și casa pentru Crăciun.

Sfântul Nicolae 2021: Tradiții și superstiții pe care trebuie să le respecți pe 6 decembrie

Este sărbătoare mare pe 6 decembrie 2021, atunci când este prăznuit Sfântul Nicolae, „Făcătorul de minuni” și protectorul copiilor.

ADVERTISEMENT

Sărbătoarea de Sfântul Nicolae este printre cele mai așteptate din an pentru că se fac cadouri în seara de dinaintea acesteia, pe 5 decembrie, atunci când se spune că vine Moș Nicolae.

Ca orice sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, există câteva tradiții și obiceiuri de care creștinii ar trebui să țină cont ca să le meargă bine anul viitor.

ADVERTISEMENT

Cea mai cunoscută tradiție, valabilă și în alte țări din Europa, este aceea a pregătirii încălțărilor în seara de 5 decembrie.

Se spune că Moș Nicolae le aduce daruri și dulciuri copiilor cuminți în noaptea de 5 spre 6 decembrie. În schimb, se spune că cei neascultători primesc o nuielușă din măr. Dacă nuielușa este pusă în apă și înflorește până la Anul Nou, atunci copiii au fost iertați de Moș Nicolae.

ADVERTISEMENT

Crenguțele de pomi fructiferi se pun în apă, unde se lasă la înflorit până la Anul Nou pentru a afla rodul livezilor în anul următor.

În credința populară, Sfântul Nicolae simbolizează venirea iernii. Se spune că Moș Nicolae își scutură barba deasă și aduce prima zăpadă. Dacă nu ninge, atunci se spune că Moșul a întinerit și va fi o iarnă blândă.

Pe 6 decembrie este complet interzis să faci curățenie, să speli rufele sau să te contrazici cu cineva. Este important să fii generos cu cei din jurul tău, exact ca Sfântul Nicolae, cunoscut și ca protectorul celor sărmani.

De Sfântul Nicolae nu se oferă drept cadou obiecte ascuțite sau de culoare neagră. Nici produsele de machiaj și bijuteriile nu sunt indicate întrucât pod aduce ghinion posesorului.

Rugăciune de Sfântul Nicolae

De Sfântul Nicolae este bine să rostești o rugăciune ca să-ți meargă bine și să te ferești de necazuri.

„Bunule păstor şi de Dumnezeu înţelepţite învăţător, Ierarhe al lui Hristos, Nicolae! Auzi-ne pe noi, păcătoşii (numele), care ne rugăm ţie şi chemăm în ajutor mijlocirea ta grabnică: vezi-ne pe noi, neputincioşii, care din toate părţile suntem vânaţi, de tot binele suntem lipsiţi şi cu mintea suntem întunecaţi din pricina puţinătăţii de suflet: grăbeşte, bineplăcutule al lui Dumnezeu, şi nu ne lăsa pe noi să rămânem în robia păcatului, ca să nu se bucure vrăjmaşii noştri şi să nu murim în lucrurile noastre cele viclene.

Roagă-L pentru noi, nevrednicii, pe Făcătorul şi Stăpânul nostru, înaintea Căruia stai dimpreună cu cetele netrupeşti; milostiv fă-L către noi pe Dumnezeul nostru şi în viaţa de acum, şi în veacul ce va să fie, ca să nu ne răsplătească nouă după faptele noastre şi după necurăţia inimilor noastre, ci să ne dea nouă după bunătatea Sa.

Că spre solirea Ta nădăjduind, cu ajutorul tău ne lăudăm, ocrotirea ta în ajutor o chemăm şi, căzând la sfântă icoana ta, cerem ajutor: izbăveşte-ne pe noi, bineplăcute al lui Hristos, de relele care se abat asupra noastră şi potoleşte valurile patimilor şi nevoilor ce se ridică asupră-ne, ca pentru sfintele tale rugăciuni să nu ne cuprindă pe noi necazul şi să nu ne cufundăm în adâncul păcatelor şi în mocirla patimilor noastre.

Roagă-L, Ierarhe Nicolae, pe Hristos Dumnezeul nostru, ca să ne dea viaţă paşnică şi iertarea păcatelor, sufletelor noastre mântuire şi mare milă, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”

ADVERTISEMENT