News

Armata israeliană a ucis din greșeală trei ostatici luați de Hamas. Proteste la Tel Aviv la care se cere un armistițiu

Trei dintre ostaticii luați prizonieri de Hamas pe 7 octombrie au fost uciși din eroare de armata israeliană, ceea ce a dus la proteste de stradă la Tel Aviv.
16.12.2023 | 16:07
Armata israeliana a ucis din greseala trei ostatici luati de Hamas Proteste la Tel Aviv la care se cere un armistitiu
Israelienii cer în stradă eliberarea ostaticilor/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Yotam Haim, Alon Shamriz și Samer El-Talalqa, toți cu vârste de până în 30 de ani, au fost împușcați de armata israeliană (IDF) dintre eroare, anunțul morții lor fiind făcut de către autoritățile militare în cursul serii de vineri, informează AFP, preluată de News.ro.

Tinerii erau printre cei 240 de cetățeni israelieni care fuseseră răpiți de către Hamas în timpul atacului asupra Israelului din 7 octombrie. Se pare că ei reușiseră să fugă sau au fost abandonați de către răpitorii lor, însă militarii israelieni i-au împușcat crezând că sunt militanți palestienieni.

ADVERTISEMENT

Moartea lor a declanșat proteste de stradă la Tel Aviv în care se cere guvernului să încheie un nou armistițiu cu Hamas și să obțină eliberarea tuturor celor care încă mai sunt captivi. Șocul provocat de moartea celor trei a determinat autoritățile să-l trimită la negocieri pe șeful Mossad în Qatar pentru încheierea armistițiului.

Primul-ministru al Israelului, Benjamin Netanyahu, a caracterizat moartea celor trei tineri drept „o tragedie insuportabilă”. „Tot Israelul deplânge pierderea lor”, a spus Netanyahu, în timp ce Casa Albă a calificat incidentul drept „o greşeală tragică”.

ADVERTISEMENT

Imediat după anunțul făcut de IDF, sute de persoane s-au adunat în fața Ministerului Apărării de la Tel Aviv pentru a cere guvernului să obțină eliberarea celor aproximativ 130 de persoane care sunt încă ostatici ai Hamas.

Câte un ostatic moare cu fiecare zi ce trece”, era scris pe o pancartă. „Ne aflăm aici după o seară şocantă şi mor de frică. Cerem un acord acum”, a spus Merav Svirsky, sora lui Itay Svirsky, ostatic deţinut de Hamas.

ADVERTISEMENT

Site-ul Axios susține că David Barnea, şeful Mossad, serviciul de informaţii externe al Israelului, urmează să se întâlnească în aceste cu premierul din Qatar, Mohammed ben Abdelrahman Al-Thani. Barnea a fost trimis să obțină un nou armistițiu care să permite eliberarea ostaticilor. Deocamdată nu se știe unde se vor întâlni cei doi și care va fi numărul ostaticilor eliberați.

Tot Qatar intermediase și armistițiul de o săptămână de la finalul lunii noiembrie, în urma căruia Hamas a eliberat 100 de ostatici în schimbul a 240 de palestinieni deținuți în Israel. Tot în acea perioadă a fost posibilă livrarea de ajutoare umanitare de urgență pentru populația din Fâșia Gaza.

ADVERTISEMENT

Până la eventuala încheiere a unui nou armistițiu, luptele continuă cu intensitate mare sectorul Jabaliya, precum și Khan Younis, care a devenit principala zonă a luptelor din sudul Fâșiei. De asemenea, Hamas a lansat alte rachete asupra Israelului, unele fiind interceptate deasupra orașului Ierusalim.

ADVERTISEMENT