News

Soldați israelieni filmați vandalizând locuințe și magazine din Gaza. „Un loc întunecat pe care îl ardem până când nu va mai exista urmă de el”

Mai mulți soldați israelieni s-au filmat în acțiuni de vandalizare a locuințelor și magazinelor din Gaza, inclusiv arzând alimente într-o zonă amenințată de foamete.
16.12.2023 | 12:06
Soldati israelieni filmati vandalizand locuinte si magazine din Gaza Un loc intunecat pe care il ardem pana cand nu va mai exista urma de el
Soldați israelieni distrugând alimente în Gaza/ Sursă foto: CNN
ADVERTISEMENT

Pe rețele sociale din Israel circulă clipuri video realizate de soldați israelieni în cadrul unor acțiuni deliberate de distrugere a magazinelor și locuințelor din Gaza. Imaginile sunt cu atât mai șocante cu cât vizează populația civilă care trece printr-o criză umanitară de proporții, scrie CNN, preluată de News.ro.

Aprindem lumina în acest loc întunecat şi îl ardem până când nu va mai exista nicio urmă din el”, spune un militar către cameră, înainte să dea foc unei grămezi de alimente, ajutat de către un camarad. Cei doi militari susțin că se află Shejaiya, un cartier din oraşul Gaza. Distrugerea deliberată a alimentelor este șocantă în condițiile în care populația civilă se confruntă cu lipsuri atât de mari, încât organizațiile internaționale avertizează că există riscul ca oamenii să moară de foame.

ADVERTISEMENT

Într-un răspuns pentru CNN, armata israeliană (IDF) nu a contestat veridicitatea filmărilor realizate de unii dintre soldații săi, dar a precizat că va lua măsuri de pedepsire a autorilor, întrucât aceste acțiuni nu sunt conforme regulilor sale.

IDF a luat măsuri şi va continua să acţioneze pentru a identifica comportamente nepotrivite şi comportamente care nu se aliniază cu morala şi valorile aşteptate de la soldaţii IDF”, se arată în declarația remisă postului american de televiziune.

ADVERTISEMENT

Aceste imagini alimentează protestele internaționale legate de modul în care acționează armata israeliană în cele șase săptămâni de când a început războiul cu Hamas. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, circa 19.000 de oameni au fost uciși în război, iar IDF a precizat că a lovit peste 22.000 de ținte din zona controlată de Hamas.

Clipul menționat face parte dintr-o serie mai amplă în care soldați israelieni se filmează comițând acte de vandalism. Unul dintre ei a vandalizat un magazin din Jabalya, un oraș din nordul fâșiei Gaza. El apare în imagini luând unul câte unul obiectele din rafturi și zdrobindu-le de podea și de tejghea. Soldatul a zdrobit inclusiv capetele a două păpuși.

ADVERTISEMENT

Un altul s-a filmat în timp ce cotrobăia prin garderoba unei femei, inclusiv prin lenjeria intimă, făcând remarci insultătoare la adresa femeilor arabe. Alte videoclipuri arată cum soldați israelieni distrug deliberat mașini civile folosindu-se de un vehicul militar sau plimbându-se cu biciclete de copii printre ruinele unei clădiri distruse. O fotografie din mediul online arată un soldat care a scris pe peretele unei case următorul mesaj: „În loc să ştergem graffiti, haideţi să ştergem Gaza.

Dror Sadot, de la organizaţia israeliană pentru drepturile omului B’Tselem, susține că intervenția IDF în Gaza este una de răzbunare pentru atacul terorist al Hamas din 7 octombrie, care s-a soldat cu moartea a 1.200 de oameni, în majoritatea lor civili.

ADVERTISEMENT

Este mai mult decât lipsă de respect şi nepăsare, este dezumanizare. Şi cred că nu este surprinzător când auzi ce spun politicienii şi înalţii oficiali despre palestinienii din Gaza, fără a face diferenţa între Hamas şi civili. Se confundă”, crede Sadot.

ADVERTISEMENT