News

Armata Română va angaja oameni fără studii de specialitate. Trebuie respectată o singură condiție

Armata Română angajează tineri fără studii de specializate, dacă respectă o condiție simplă: să fie apți pentru această carieră.
16.01.2023 | 07:08
Armata Romana va angaja oameni fara studii de specialitate Trebuie respectata o singura conditie
Înrolări în armată în 2023, cu alte reguli. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministerul Apărării Naționale vrea să angajeze tot mai mulți români care nu au studii militare, în contextul în care tot mai mulți tineri sunt dezinteresați de această carieră.

Cum vor fi făcute angajările în Armata Română

Așadar, pe masa ministerului se află un proiect de Ordonanță de urgență, în condițiile în care numărul demisiilor militarilor profesioniști a crescut considerabil în ultima perioadă. Legea va modifica Statutul cadrelor militare, astfel că cei care vor să se înscrie în armată să poată face acest lucru fără să aibă finalizate școli militare.

ADVERTISEMENT

Criza de subofițeri și maiștrii militari cu care se confruntă țara noastră, pe fondul demisiilor provocate de războiul din Ucraina, îi determină pe guvernanți să caute noi recruți și în rândul civililor care nu și-au dorit niciodată o carieră militară.

“Atractivitatea profesiei militare manifestă o scădere care a dobândit accente critice în perioada recentă, în contextul de securitate extrem de instabil generat de războiul din Ucraina. Spre exemplificare, numărul tinerilor care s-au înscris la concursurile de admitere la școlile de maiștri militari și subofițeri s-a redus la aproape la jumătate în anul 2022 față de 2021, respectiv de la aproximativ 5.700 la 2.500, în condițiile în care numărul locurilor scoase a fost sensibil egal”, este menționat în textul ordonanței de urgență, conform DC News.

ADVERTISEMENT

După ce va fi aprobată această ordonanță, gradații profesioniști vor putea ajunge ofițeri sau maiștrii militari fără a absolvi cursuri speciale.

”Pentru ca maiștrii militari să rămână angajați ai MApN, se va reduce stagiul minim pentru creșterea în grad, cu un an, maiștrii militari de clasa a II-a vor putea crește în grad, respectiv clasa I-a, cu un stagiu minim de 5 ani, în loc de 6”, mai este menționat în lege.

ADVERTISEMENT

Cei care vor dori să se angajeze în acest domeniu vor trebui să respecte o singură regulă: să fie apți din punct de vedere medical, psihologic și fizic. Totodată, trebuie știut că persoanele care se vor angaja în armată vor semna contracte pe opt ani de zile.

O singură problemă pentru cei care doresc sau nu o carieră militară ar fi reprezentantă de salariile mici din acest sector. Cu toate că Executivul a decis să crească puțin aceste solde în 2023, ele rămân la un nivel destul de scăzut mai ales pentru tinerii începători.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oficiale din 2022, salariul de pornire pentru un tânăr care se înrolează e de doar 2.500 de lei, la care pot fi adăugate diverse sporuri. În schimb, Șeful Statului Major General ajunge la aproximativ 10.000 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT
Tags: