News

Armata Serbiei este gata de război, Belgradul ameninţă: “Acesta este un avertisment”

Sârbii din Kosovo ridică baricade şi protestează de 18 zile, situaţia devine tot mai tensionată. Preşedintele Serbiei i-a ordonat Armatei să fie gata de război
27.12.2022 | 13:25
Armata Serbiei este gata de razboi Belgradul ameninta Acesta este un avertisment
Sârbii din Kosovo protestează continuu de 18 zile Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Toate unitățile Armatei Sârbe și ale Ministerului de Interne sunt pregătite pentru luptă de luni seară din cauza crizei din Kosovo și a intenției Priştinei de a îndepărta forțat baricadele din nord, au anunțat miniștrii apărării și de interne de la Belgrad.

Serbia nu va permite repetarea momentului martie 2004

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucić, în calitate de comandant suprem al forțelor armate, a ordonat ca forțele armate sârbe să fie la cel mai înalt nivel de pregătire începând de luni seară, până la nivelul utilizării forței armate, a anunţat ministrul Apărării al Serbiei, Milos Vucevic.

ADVERTISEMENT

Tensiunile de luni de zile din Kosovo s-au intensificat în ultimele două săptămâni după ce Poliția din Kosovo (KP) a arestat un fost ofițer de poliție sub suspiciunea că ar “perturba ordinea constituțională”, determinându-i pe sârbii din Kosovo să răspundă prin înființarea de baricade şi să ceară eliberarea acestuia.

Secretarul de stat în Ministerul sârb al Apărării, Nemanja Starovic, a spus că înteţirea pregătirii pentru luptă a Armatei sârbe și a forţelor Ministerului de Interne de la Belgrad reprezintă un fel de avertisment că Serbia nu va permite repetarea evenimentelor din 17 martie 2004.

ADVERTISEMENT

Starovic a subliniat că se așteaptă ca forţele KFOR să-i protejeze pe toți oamenii din Kosovo, în special comunitățile minoritare, între care, după cum a afirmat el, cei mai vulnerabili sunt sârbii.

Presa din întreaga lume relatează cu îngrijorare despre decizia Belgradului de a ridica gradul de pregătire pentru luptă a armatei și poliției. Astfel, BBC scrie că “este cel mai puternic zăngănit de arme auzit până acum”.

ADVERTISEMENT

Agenția Associated Press afirmă că “Serbia, care este înarmată cu donații și achiziții militare rusești, și-a zăngănit armele și își amenință cu forţa fosta provincie”.

Sârbii din Kosovo protestează neîncetat de 18 zile. Celebrul regizor și scriitor Emir Kusturica a spus marţi că sârbii din Kosovo nu au înființat baricade ostentativ la adresa autorităţilor kosovare, ci pentru a-și apăra viața.

ADVERTISEMENT
Tags: